Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2017. 08. 03.

Női öltözetben menekülnek a terroristák

2017. 08. 03.

Miután kiélesedett a harc észak-Szíriában, és a terroristák elvesztették idlibi támaszpontjaikat, fejvesztve menekülnek vissza Törökországba, egyre gyakrabban nőknek öltözve, álcázva magukat.

A legutóbbi alkalomkor, 3 harcos Szíriából próbált átkelni Törökországba, ám a török határőrök megállították őket, és levetették a ruháikat. Bár a török média teljesen figyelmen kívül hagyta az esetet, de török aktivisták és orosz források elterjesztették a képeket.

Szíriai ellenzéki források az „al-Jadeed” csatornának adott nyilatkozatukban azt állították, hogy a 3 férfi szíriai állampolgár, akiket török határőrök fényképeztek le. Az „ellenzék” szerint a képen látható fegyveresek Idlib városából próbáltak meg Törökországba menekülni, amikor a határőrök ily módon megalázták őket.

Nem új az sem, hogy a török hatóságok feltartóztatják és megalázzák a Szíriából elmenekülőket. Legyenek azok akár terroristák (mint jelen esetben), akár civilek vagy gyermekek. Szírek százai haltak vagy sebesültek már meg miközben át akartak kelni Törökországba. Az ellenzéki, brit székhelyű, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának adatai szerint, 2011 óta 292 ember halt meg a török hatóságok keze által, miközben át akartak kelni a határon. Köztük 29 nő és 55 gyermek. Ám ezek a számok a valóságnál még sokkal kisebbek lehetnek.

Néhány nap telt csak el annak a videónak az elterjedése óta, amelyen a török határőrök kínoznak menekült szíriaiakat. A videónak akkor globális szinten óriási visszhangja lett, így akkor a török kormány kénytelen volt vizsgálatot indítani az esetről.

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑