Cadmus fordítás Cadmus
Tunézia

2020. 01. 20.

Nyolc terroristát ítéltek halálra Tunéziában

2020. 01. 20.

A tunéziai bíróság pénteken nyolc személyt ítélt halálbüntetésre, amiért még 2015 -ben Tuniszban részt vettek az elnöki testőrség tagjai elleni támadásban.

A 2015 november 24-én történt öngyilkos merényletben az elnöki testőrség 12 tagja meghalt és 20 fő megsebesült. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Mohsen Dalí tunéziai főügyész az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a bíróság nyolc személyre szabott ki halálos ítéletet az elnöki testőrség busza ellen elkövetett támadásban való közreműködésért. Két másik személyt 10 évre, illetve életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

Az elítélt személyek elleni vád gyilkosság és terror szervezetben való részvétel volt. Azonban Tunéziában 1991-óta moratórium van a halálos ítéletek végrehajtására.

Az Iszlám Állam terrorszervezet még két hasonló támadást követett el 2015-ben Tunéziában. Az egyik ilyen eset a Tuniszban lévő Bardo múzeumnál történt ahol a terroristák 21 turistával végeztek. 38 turistát pedig egy lövöldözés során gyilkoltak meg Sousse város tengerpartján.

A két cselekménnyel kapcsolatban elfogott 7 főt a tunéziai bíróság 2019-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

A 2011-es tunéziai forradalom után előre törtek az országban a szélsőséges iszlamista erők, melyek a biztonsági erők tagjait, civileket és turistákat támadtak. Habár 2015 után javulni kezdett Tunézia biztonsági helyzete, négy éve mégis rendkívüli állapot van az országban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑