Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2022. 02. 16.

Nyolcmillióan maradhatnak humanitárius segítség nélkül Jemenben

2022. 02. 16.

Akár nyolcmillió jemeni marad humanitárius segélyek nélkül márciustól, amennyiben sürgősen nem érkeznek szállítmányok a polgárháború sújtotta országba – jelentette szerdán az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió az ENSZ jemeni különmegbízottjára hivatkozva.

Hans Grundberg, a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) elmondott felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy aggasztó módon nőtt a légicsapások száma Jemenben, és példaként említette az arab koalíció által januárban lebombázott szaadai börtönt, hozzátéve, hogy a művelet három éve a legsúlyosabb volt a térségben.

Januárban az ENSZ legfontosabb humanitárius programjainak csaknem kétharmadát állította le vagy függesztette fel, nagyrészt pénzügyi okok miatt – figyelmeztetett Martin Griffiths, a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkára is.

A forráshiányok miatt több mint hárommillió ember ivóvízellátása is veszélybe kerülhet, valamint fel kell függeszteni a nemi erőszak ellen létrehozott programokat is – tette hozzá Griffiths, aki egyúttal “példa nélkülinek” nevezte a támogatások elapadását.

Az ENSZ-nek ez előtt soha nem kellett mérlegelnie, hogy éhezők millióitól vonja el az élelmiszert, sem azt, hogy felfüggessze a humanitárius repülőjáratokat – húzta alá.

Januárban a harcok – beleértve a légicsapásokat is – az ENSZ adatai szerint több mint 650 civil áldozatot követeltek. Ez a szám három év óta a legmagasabb.

Grundberg felhívta a figyelmet a húszik Szaúd-Arábia, illetve az Egyesült Arab Emírségek ellen végrehajtott támadásaira is, amelyek szerinte a konfliktus kiszélesedését jelzik.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája részéről azt közölték, hogy a 2021-re előirányzott, 3,85 milliárd dollárnyi támogatásból csupán 2,27 milliárdot kaptak, és hozzátették, hogy 2015 óta ez a legalacsonyabb összeg, amellyel gazdálkodhatnak. A tervek szerint az ENSZ – Svédország és Svájc közreműködésével – március 16-án tart adományozó konferenciát Jemen számára.

Az arab országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑