Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2018. 10. 11.

Nyugati eredetű vegyi fegyver került az Iszlám Állam kezébe

2018. 10. 11.

A Nyugat felelőtlen cselekedetei miatt mérgező anyagokra tett szert az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet – közölte Vlagyimir Szavcsenko altábornagy, a szemben álló szíriai felek békéltetésére létrehozott, az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó katonai központ vezetője.

Szavcsenko közlése szerint a nagyrészt iszlamista fegyeresek uralta Idleb tartomány déli határához közeli, a Hama tartományban fekvő el-Latámínáh településen az Iszlám Államhoz kötődő egyik fegyveres csoport támadást hajtott végre kedden a Hajat Tahrír Al-Sham (HTS) iszlamista ernyőszervezet bázisa ellen. A harcokban meghalt négy fegyveres  és az iszlamisták uralta területeken működő mentőszolgálat, az úgynevezett fehér sisakosok két tagja. A HTS bázisáról két tartály klórt vittek el a támadók.

Az altábornagy utalva azokra a korábbi orosz állításokra, melyek szerint a Nyugat vegyi fegyverekhez használatos mérgező anyagokat szállított az iszlamistáknak, úgy fogalmazott: a nyugati országok felelőtlensége miatt került az Iszlám Államhoz kötődő csoport birtokába a mérgező anyag.

Szavcsenko közölte:

„az ellopott tartályokat Aleppó déli részére szállították, majd átadták az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Hurrasz al-Dín terrorcsoportnak”.

Az orosz katonai vezetés az utóbbi időben többször is azt állította, hogy az iszlamista erők kezén lévő Idlwbben provokáció készül, amely ürügyet szolgáltat majd nyugati országoknak egy Szíria elleni támadáshoz.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője augusztusban azt állította, hogy a brit titkosszolgálatok a Hajat Tahrír Al-Sham közreműködésével vegyifegyver-támadásokat szerveznek Szíriában.

A Szavcsenko vezette központ szeptember közepén azt állította, hogy kilenc megrendezett, a civilek elleni vegyifegyver-támadást imitáló videó készült a szíriai Idleb tartományban azzal a céllal, hogy a damaszkuszi kormányt tegyék ezért felelőssé.

Az orosz védelmi minisztérium szíriai kirendeltsége szerint a terroristák menekülttáborokból árva gyerekeket raboltak el, akiket a kormányerők vegyifegyver-támadásának imitálásakor klórral halálra fognak mérgezni.

További 22 gyereket a szüleikkel együtt Aleppó tartományból szállítottak Idlebe, hogy statisztáljanak a jelenetekben.

A halálos áltámadást a tájékoztatás szerint Kfar-Zajta településen készítik elő, a méreganyagot Kfar-Nbuda és Kalaat-al-Mudik településen tárolják.

A forgatókönyv az orosz tájékoztatás szerint az volt, hogy a fehérsisakos mentőalakulatok egy, a szíriai légerő által hordóbombákkal végrehajtott vegyi támadás után eljátszották a helyi lakosoknak való segélynyújtást.

A felvételek „természetességéhez”, valamint a fehérsisakosok későbbi talajmintagyűjtésének biztosítására Dzsiszr Al-Shughurba Herbet-al-Jauz településről kéttartálynyi klóralapú méreganyagot szállítottak.

MTI nyomán, Fotó Pesti Bulvár

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑