Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 04. 03.

Nyugati önkéntesek Szíriában

2018. 04. 03.

Több száz nyugati és amerikai önkéntes csatlakozott már a Szíriában harcoló kurd milíciákhoz. Ezek korábban az iszlám dizsihádisták, jelenleg azonban a török agresszió ellen lépnek föl a közel-keleti országban.

“Maxime, Hanna és William. Teherautó sofőr, manöken étteremtulajdonos. Napról-napra nő azoknak a nyugati polgároknak a száma, akik útra kelnek, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljanak, illetve csatlakozzanak a szíriai török beavatkozást megállítani próbáló kurd milíciákhoz. Ez utóbbiakat Ankara terroristáknak tartja, akik szerinte egy követ fújnak a törökországi Kurd Munkapárttal. A külföldiek szíriai jelenléte aggasztja az Európai Uniót, különösen Belgiumot, amely a nyugati önkéntesek gyűjtőhelye” – mondja Gülsüm Alan, az Euronews riportere.

A francia Maxime Barrat teherautó-sofőr. 2015 óta többször megfordult Szíriában. Most Belgiumban él.

“Valamennyien nézők vagyunk… Minden ember a nézője ennek a, hogy is fogalmazzak… tömegmészárlásnak. Mert ez az volt. Hagytuk, hogy a lakosok meghaljanak, és semmit nem tettünk ellene. Azt mondtam magamnak: miért is ne mennék oda segíteni! Ez kockázatos, veszélyes vállalkozás volt, főleg az Iszlám Állam miatt. A harcosaik kiszámíthatatlanok. Felkelsz reggel 7-kor, és egy srác bármikor felrobbanthatja magát tőled 10 méterre” – meséli.

A nyugati önkéntesek között sok a nő. Mint például a kanadai Hanna Bohman, aki valaha manökenként kereste a kenyerét, de 2015-ben Szíriába utazott harcolni. Mesterlövész volt. Ma a menekülteknek segít Kanadában.

“Büszkve vagyok arra, amit tettem” – mondja.

“De itt Kanadában olyan nagy a tudatlanság, senki nem tud semmiről.. A rendőrség kivallatott, és minden rendben talált. Az emberek többsége nincs tisztában vele, hogy mik is azok a kurd milíciák, amelyek Szíriában harcolnak. Sokat kell magyaráznom a helyzetet.”

A Brüsszelben élő törökök és kurdok között nem ritkák az összeütközések. Nemrégiben a török nagykövetség előtt verekedtek össze, több sebesült is volt.
Thomas Renard, az Egmont Intézet szakértője szerint a külföldi harcosokról kevesebb adat áll a hatóságok rendelkezésére, mert eddig inkább az iszlám dzsihádistákkal voltak elfoglalva.

“Hosszú távon gondot okozhat, hogy at elmélyülő török-kurd ellentétet importáljuk Európába Brüsszelbe” – állítja a kutató.

Salih Müslim, egykori kurd milicista vezető szerint a nyugatiak osztják a kurd harcosok céljait, ugyanazokat az értékeket vallják.
Úgy véli, hogy a külföldi önkéntesek a dzsihádista szélsőségesség és a brutalitás ellen küzdenek teljes összhangban a kurdokkal.

Ruhi Acikgöz, a török kormánypárt brüsszeli képviselője szerint a szíriai kurd fegyveresek szoros kapcsolatban állnak törökországi szakadár testvéreikkel.

“A Szíriában harcoló kurd milíciák a törökországi Kurd Munkapárt meghosszabbított karjaként tevékenykednek. A pártot az EU, a NATO és az Egyesült Államok is terrorista szervezetnek tartja. Aki tehát a szíriai szárnnyal együttműködik, valójában a munkapárttal kooperál” – nyilatkozza a tisztviselő.

Egyes számítások szerint eddig 40 nyugati harcos veszette élet a szíriai harcokban a kurdok oldalán.

Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑