Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2023. 04. 21.

Ő nem volt fekete! – Egyiptomban tiltakoznak a Netflix Kleopátra filmje ellen

2023. 04. 21.

Egyiptomban komoly felháborodást váltott ki, hogy a ,,Queen Cleopatra,, című legújabb Netflix produkcióban egy fekete színésznő játssza Kleopátra királynő szerepét.

A Netflix részéről már megszokhattuk a történelemhamisításra törekvő és kultúra romboló ,,remekműveket,, ám az egyiptomi történészek és magánemberek ezt nem tudják elfogadni.

Zahi Hawass egyiptomi történész, aki talán a világ leghíresebb egyiptológusa szintén tiltakozott a Netflix legújabb botrányos filmje miatt. Dr. Hawass a Daily Telegraph híroldalnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy teljesen világos mindenki számára, hogy Kleopátra királynő európai eredetű és nem fekete afrikai volt.

Ez teljesen nyilvánvaló, hiszen a Kr.e. 51-ben trónra került Kleopátra Philopathot (vagy VII. Kleopátra) görög eredetű uralkodó dinasztiához tartozott, tehát európai származású volt.

Éppen ezért sokan az egyiptomi történelem és kultúra elleni támadásként értékelik a Netflix újabb provokatív produkcióját. Az ügy miatt már több egyiptomi történész és közéleti személyiség is tiltakozott. Az egyik ismert egyiptomi ügyvédi iroda vezetője Mahmud Al-Semari például az államügyészhez fordult, akitől azt kéri, hogy Egyiptomban tiltsák be a Netflix elérhetőségét. De legalábbis mindenféleképpen akadályozzák, meg, hogy a Queen Cleopatra ne jelenhessen meg az országban.

Zahi Hawass szerint a Netflix ezzel a történelmi tényektől távol álló műsorral csupán az amerikai fekete közösségnek kíván megfelelni, és aki egy kevés műveltséggel is rendelkezik nem veszi komolyan az ilyen jellegű produkciókat.

Orientalista.hu- Al-Isfahani (Arab News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑