Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 03. 27.

Obama beismerte Közel-keleti kudarcát

2016. 03. 27.

Ez egy olyan ügy, amelyet nem tudtam megoldani – ismerte be tegnap Barack Obama, hogy nem sikerült végéhez érő elnöksége alatt aláíratni a megállapodást az izraeliekkel és a palesztinokkal.

Novemberben az amerikai elnök külpolitikai tanácsadói rámutattak, a hátralevő bő egy év az elnök mandátumából túl rövid idő ahhoz, hogy sikerüljön bármilyen eredményt elérni, így a feladat az marad, hogy a kétállami megoldás elve ne vesszen el, az tárgyalási alap legyen Obama utódjának. „Beszéltek az egyállami megoldásról, valamilyen megosztott kormányzatról. Nehezen tudok elképzelni egy ilyen államot, hogy stabilan tudna működni, olyan nagy jelenleg a bizalmatlanság a két nép között. Arról nem is beszélve, hogy milyen zűrzavar van a szomszédságban, ezért is hiszem, hogy a kétállami megoldás jelenleg a legjobb” – mondta Obama.

A szóban forgó ötletet azonban az izraeli kormányzat, valamint az amerikai politikai elit egyáltalán nem támogatja. Midőn az adminisztráció az iránt érdeklődött, hogy a két párt támogatná-e a két állam, Izrael és Palesztina létrehozását célzó, nem kötelező érvényű ENSZ-határozat megalkotását, mind a republikánusok, mind a demokraták elvetették a javaslatot. Hillary Clinton, a demokraták valószínű elnökjelöltje külön is hangsúlyozta, nem hiszi, hogy működne az ötlet. Persze az időzítés ez esetben nagyon fontos. Clinton ugyanis ezer szállal kötődik Izraelhez, s most gyűjteni kívánja a szavazókat, nem új frontot nyitni. Az izraeli kormányfő ugyan azt mondja, elvben támogatja a kétállami megoldást, de jelenleg nem tartja megvalósíthatónak. Benjamin Netanjahu azt követeli a palesztinoktól, hogy ismerjék el Izraelt zsidó államnak, saját államuk pedig legyen fegyvertelen, ezt követően lehet szó a kiegyezésről, de nagyon hosszú út vezetne a megállapodásig még akkor is, ha ezt a palesztinok megtennék, minthogy a lényegi kérdések – mint Jeruzsálem vagy a telepek helyzete – távolról sem megoldott.

Az esetleges megoldás a következő amerikai elnökre marad, ám elemzők rámutatnak, egyik lehetséges jelöltnek sem lesz könnyebb dolga, mint Obamának, aki gyakorlatilag semmit sem tudott elérni ezen a téren.

Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑