Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Vélemény

2016. 08. 05.

Obama elkúrta, nem kicsit, nagyon

2016. 08. 05.

Ugye nem kell mondani, hogy az arab tavasz, a szíriai konfliktus, az iráni nukleáris projektek körüli vita, stb., nem a népek öntudatra ébredéséről és felszabadító harcáról szól. Sőt, a népek azok, akikről egyáltalán nincs szó.

Ha a tervezett földgázvezetékek útvonalára téved a tekintet, látható, hogy az Oroszországgal szövetséges Irán, szénhidrogénjeit Irakon és Szírián keresztül tudja Európa piacaira juttatni, míg az USA érdekcsoportjában lévő Katar, Jordánián, Szírián és Törökországon át éri el Európát.

Ahhoz, hogy a játszmát bármely oldal megnyerje, biztosítani kell Szíriát és Törökországot. Szíria Iránnal és Oroszországgal áll szövetségben, tehát Aszad rezsimet meg kell dönteni. A mérsékeltből egyre szélsőségesebb szíriai ellenzék erre képtelen volt, így a CIA létrehozta pszichopatákból és bűnözőkből álló alakulatát, a Daes (ISIL, ISIS) takfiri terrorista csoportot. Az ő feladatuk lett volna Irak és Szíria biztosítása annak érdekében, hogy USA elérje célját. Emellett cél volt az iszlámon belüli síita-szunnita viszály kiélezése, iszlám országokon belül ilyen jelleggel háború kirobbantása. Ezt segítette a nemzetközi kommunikáció is.

Törökország az USA számára adott volt, hiszen NATO tag. Szíria esetében USA ugyancsak élvezhette Erdogan szövetségét. Az USA-nak addig állt a zászló, amíg az Iszlám Állam nevű alakulata offenzívában volt és sikerült Erdogan- Oroszország kapcsolatát mélypontra juttatni, az orosz gép lelövésével. Ezen a ponton viszont Obama túltolta.

Erdogan az USA számára kényelmetlenné vált. Meg akartak szabadulni tőle. Már 2015 decemberében terveztek ellene egy merényletet, de az meghiúsult. Az elgondolás szerint Fathullah Gülent egy muszlim gondolkodót hozták volna be helyére, aki jelenleg 600 iskolát tart fent és kb. 4 millióra teszik követői számát a világban. Hatása Törökországban számottevő. Putyin értesítette Erdogant a tervekről. Ettől kezdve a török vezető és Putyin viszonya megváltozott. Innen az USA számára sürgőssé vált Erdogan semlegesítése, hiszen a NATO második legnagyobb hadereje állomásozik Törökországban és a török vezető Putyinnal kezdett kokettálni. A tiszti kar megosztott, részben NATO, részben Erdogan elkötelezett. Fathullah Gülennek szintén van a hadsereg vezetésére közvetve, közvetlenül hatása.

A júliusi puccs az eddigi adatok alapján nem Erdogan kamu puccsa volt annak érdekében, hogy a tisztogatást el tudja végezni. Valós, CIA által előkészített puccs volt, ami azért hiúsult meg és vált egy gyenge puccskísérletté a külső figyelő szemében, mert Putyin képben volt, és mozgósította elit egységét, a Spetznast, akik 10 perccel azelőtt, hogy az Erdogant semlegesíteni hivatott erők odaértek volna, kimenekítették a török elnököt. Így is két fő Erdogan testőrei közül életét vesztette. Ezután Erdogan gépre ült, ami Isztambulba ment. A gépet a levegőben vadászgépek vették körül, de ezek valamiféle, csak Putyin által ismert ok miatt nem tudtak tüzet nyitni. Ezeket a gépeket ugyanazok a CIA ügynökök vezették, akik egy évvel korábban az orosz gépet is lelőtték.

A puccs meghiúsult, Erdogan megerősödve jött ki belőle, Fathullah Gülen támogatóit letartóztatták. Akiről nem beszélünk, az az orosz elnök. Ő erősödött meg legjobban. Gyakorlatilag USA törökországi pozíciója NATO ide, vagy oda megrendült, mondhatni romokban van. A hadsereg immár nem NATO, hanem szigorú Erdogan ellenőrzés alatt áll, akinek első dolga volt a puccs leverése után megköszönni Putyin támogatását. A török elnök azt is hozzátette, hogy az orosz pilóta halálát okozó CIA pilótákat, valamint a légierő parancsnokát, aki a puccs mögött állt, Akin Ozturk tábornokot letartóztatták.

Bejelentették, hogy Putyin és Erdogan augusztus 9-én Szentpéterváron találkozik. E találkozót megelőzte egy üzenet: Törökország részéről fennáll a hajlandóság az oroszokkal tervezett közös projektek, így a tengeralatti TurkStream gázvezeték megépítését Oroszország és Törökország között napirenden tartani. (http://yournewswire.com/cia-agents-arrested-in-turkey-for-failed-erdogan-assassination-attempt/ 20th July, 2016)

Obama bénakacsa időszakában, amikor a közelgő elnökválasztás miatt nem sokat tud jelen helyzetben tenni, a közel keleti helyzet alaposan átalakult. Az USA pozíciói gyengülnek. Szövetséges ál-hadserege, a Daes vesztésre áll, Bashar Aszad erősödik, Irakban is konszolidálódik a helyzet. Irán erősebb, mint valaha, hatása a térségben meghatározó. Ellenlábasa, Szaúd-Arábia presztízse és befolyása csökken.

Európát destabilizálja impotens vezetése és az ideküldött áradat, akik közül jó pár Daes takfiri gyilkos van. Mi lehet célja az új elnöknek, Hilary-nek, vagy Trump-nak? Csak egy nagy dobással tudnak kijönni ebből a kelepcéből! Nekik egyetlen ellenségük van: Putyin, akit nem sikerült eltenni láb alól sem Ukrajnával, sem Szíriával, sem gazdasági szankciókkal, sőt, mindenhonnan megerősödve jött ki. Talán világháború? Ezért kell ez a sok szemétláda ide? Ők alakítják majd ki az ütközőzónát és azon a fegyelmet? Isten ne adja. Bár amúgy is csak sakkfigurák vagyunk. Ezek után számít Orbán, vagy Gyurcsány? Ugyan!

Dr. Mihálffy Balázs (Abdel Rahman sejk) írása

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑