Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 05. 22.

Obama taktikai kudarcnak nevezte Ramádi elestét

2015. 05. 22.

Taktikai kudarcnak nevezte Ramádi nyugat-iraki városnak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet általi elfoglalását Barack Obama amerikai elnök a The Atlantic magazinban csütörtökön közölt interjújában.

“Nem hiszem, hogy vesztésre állunk” – nyilatkozta az elnök, akinek az IÁ elleni taktikáját republikánus részről az elmúlt napokban éles bírálatok érték. Több vezető ellenzéki politikus az amerikai erők iraki jelenlétének megerősítését sürgette.

 Obama kijelentette: az Egyesült Államok nem teheti meg Irakért a biztonságért folytatott küzdelemben azt, amit maguknak az irakiaknak kellene megtenniük. Szavai szerint kormánya a szunniták lakta iraki területeken nemcsak a katonai kiképzést kívánja kiterjeszteni, hanem serkenteni akarja a helyi törzsek aktivitását is.

Bár az Egyesült Államok naponta támadja az IÁ bázisait, a látványos bombázások alig okoztak veszteséget a terrorszervezet soraiban. Emellett iraki kormánytisztviselők jelentése szerint az elmúlt hónapokban gyakran észlelnek amerikai vagy felségjelzés nélküli repülőgépeket amint fegyverszállítmányt dob le az Iszlám Állam által ellenőrzött területen.

Mindemellett az Egyesült Államoknak elsősorban nyomást kéne gyakorolnia a térségbeli szövetségesein (Szaúd-Arábia, Katar, Izrael, Törökország), hogy állítsák le az anyagi és logisztikai támogatásokat amit a különböző terrorszervezetnek nyújtanak mint például az Iszlám Állam és a Nuszra Front, illetve ne fogadjanak sebesült terroristákat a kórházaikban.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑