Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2022. 02. 07.

Öböl-menti viszály óta először tárgyalóasztalhoz ült Katar és az Emirátusok

2022. 02. 07.

Első alkalommal találkozott Tamím bin Hamad Ál Thani katari emír és az Egyesült Arab Emírségek vezetője, Mohamed bin Zájid Ál Nahaján trónörökös az Öböl-menti viszály tavalyi rendezése óta a pekingi téli olimpia idején rendezett hivatalos rendezvényen.

A QNA katari hírügynökség vasárnapi tájékoztatása szerint az előző napi találkozó házigazdája Hszi Csin-ping kínai elnök volt. Az Emírségek sajtója videófelvételt is közölt a két vezető tanácskozásáról.

Abu-Dzabi még nem állította helyre diplomáciai viszonyát Dohával, jóllehet, Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom már 2021 januárjában rendezte viszályát Katarral. A négy arab ország 2017 nyarától bojkottálni kezdte Katart azzal vádolva a dohai vezetést, hogy nagyon közel került Törökországhoz, de főleg Iránhoz, amely Szaúd-Arábia riválisa a térségben, valamint hogy radikális szervezeteket támogat, de ezt a dohai hatóságok mindig cáfolták.

Szaúd-Arábia és Egyiptom tavaly nevezett ki új nagyköveteket Katarba. Bahreint leszámítva pedig a kereskedelmi és utazási összeköttetéseket is helyreállították.

Az Egyesült Arab Emírségek gazdasági érdekei szerinti, megbékülést célzó külpolitikát folytat Teheránnal és Ankarával is. Tavaly a két nagy rivális, Szaúd-Arábia és Irán viszonya is enyhülni kezdett, több tárgyalást is folytattak egymással.

Ezenkívül Törökország szintén igyekszik jó kapcsolatokat kialakítani régi, térségbeli riválisaival: Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel. Rijád és Ankara viszonya azután romlott meg, hogy Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán 2018-ban meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi rendszerbíráló szaúdi újságírót.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑