Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 05. 11.

Offenzívát indítottak a kormányerők a szír sivatagban (videó)

2017. 05. 11.

Szíriai kormáncsapatok nyomulnak előre a szíriai sivatagban, kiszélesítik a Damaszkusz körüli biztonsági zónát, miközben elsődleges céljuk az iraki határig történő előretörés, ezzel akarják lecsökkenteni azokat a területeket, ahová az USA támogatta dzsihádista zsoldosok be tudnának tolakodni.

A hadművelet az Al-Szin Légierő Támaszpontról indult ki, május 6. óta körülbelül 1500 négyzetkilométer területet biztosított/tisztított meg, a csapatok 45 kilométer távolságra nyomultak előre és elfoglalták Al-Szabi Bajart, amely 120 kilométerre van az Al-Tanf határállomástól. Al-Tanfot az USA által támogatott dzsihádista csoportok használják elsődleges bázisukként.

Az USA támogatta zsoldosok megkísérelték megtámadni a Szíriai Arab Hadsereg állásait a szíriai-jordániai határszakaszon, hogy próbára tegyék a hadsereg válaszreakcióit, inkább az volt a szándékuk, mint védelmi pontok elfoglalása. A válasz a Szíriai Légierő számos légi támadása volt az előre merészkedő dzsihádistákra, minden előretolt állásukra és menetoszlopaikra.

Vörös – Szíriai Arab Hadsereg Kék – USA támogatta dzsihádista zsoldosok Fekete – ISIS/Daesh terrorszervezet

Érthetően, az ottani hadműveletek teljes médiacsendben folynak, még ezek a hírek is, amelyek a “Syrian Arab Army” oldal katonai összekötőitől származnak, már egy napnál is régebbiek.

Végül, a jordániaiak nem jelentenek fenyegetést, képtelenek egy háborút kibírni vagy akár egy korlátozott beavatkozást, nincsenek gazdasági erőforrásaik a háború igényeihez, sem megfelelő katonai képességeik; habár a szerepük az, hogy a területükről indítson beavatkozást az USA és Nagy-Britannia. Már utaltunk erre egy korábbi megosztásunkban.

Azonban tekintsenek az alábbi térképre, bármilyen intervenció és/vagy támogatás a zsoldosaik oldalán, a szárazföldi műveletekben csak azt fogja eredményezni, hogy csak kopár sivatagi területek kerülnek ellenőrzésük alá eddig a pontig. Így a Szíriai Fegyveres Erők hadműveletének célja, hogy biztosítsa a létfontosságú (gazdasági és lakott) területeket és védelmi övezeteket hozzon létre körülöttük.

A Szíriai Légierő felderítő gépe készítette az alábbi felvételt 43 km-re mélyen jordán területen, ahol az iszlamistáknak alakítottak ki kiképző táborokat.

Eddig még nem számítunk arra, hogy szíriai csapatok külföldi reguláris erőket támadjanak meg, azonban nem várjuk azt, hogy a Szíriai Fegyveres Erők habozni fognak, ha meg kell védeni ezeket a biztonsági övezeteket és a lakott településeket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑