Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 04. 07.

Offshore-dinasztia Azerbajdzsán élén

2016. 04. 07.

Apja 2003-as halála óta Azerbajdzsán elnöki posztját betöltő Ilham Alijev (İlham Əliyev) és felesége, Mehriban Alijeva egy valóságos offshore-birodalmat építettek ki – derült ki a nemrég kiszivárgott Panama-iratokból. -írta az Euronews.

Az ICIJ nemzetközi oknyomozó újságírói hálózat által feldolgozott iratok szerint Alijev családja, legalábbis számos családtagja kapcsolatba hozható egy panamai kötődésű offshore céghálóval.

A dokumentumokból megismerhető, hogy 2003 óta hogyan szervezte Fazil Mammadov, Azerbajdzsán adóügyi minisztere az AtaHolding nevű céget, amelybe az Alijev-családot is bevonták. Az AtaHoldingnak azerbajdzsáni bankokban, telekommunikációs cégekben, az építőiparban, a bányászatban, illetve az olaj- és gáziparban is volt érdekeltsége.

Fazil Mammadov a panamai jogi tanácsadó cég, a Mossack Fonseca segítségével két társaságot alapított. Egyik az FM Management Holding, amelynek vezetője egy a Mossack Fonseca által delegált stróman volt, a másik cég pedig az UF Universe Foundation, amelynek egyik vezetője 2005-től Mehriban Alijeva lett – a cég másik vezetője Fazil Mammadov.

Egy brit cégen keresztül az FM Management Holding 51 százalékban tulajdonosa az AtaHoldingnak, amelynek értékét 490 millió dollárra becsülték 2014-ben.

A Panama-iratok és tényfeltáró újságírók nyomozása alapján kiderült, hogy Ilham Alijev elnök 2006-ban hat azerbajdzsáni aranybánya koncesszióját adta el különböző társaságoknak, köztük két offshore-cégnek, melyek két lánya tulajdonában vannak. Arzu and Lejla Alijev 56 százalékban tulajdonosa a Panamában bejegyzett Globex International LLP és a Londex Resources SA cégeknek.

Ez a két társaság 11, illetve 45 százalékban birtokolja a hat aranybányát működtető konzorciumot, az Azerbaijan International Mineral Resources Operating Company Ltd-t.

A Mossack Fonsecától kikerült iratok szerint az Alijev-családnak további offshore érdekeltségei is vannak. Azerbajdzsán elnöke egyelőre nem reagál a családja üzleteit firtató kérdésekre.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑