Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Magyarország

2017. 02. 10.

Ókori perzsa kincseket találtak egy kamionban (képek, videó)

2017. 02. 10.

A világon egyedülálló, időszámításunk előtti 9-7. századból származó, 160-200 millió forintra becsülhető összértékű közel-keleti műkincseket foglaltak le az M5-ös autópályán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai még tavaly, szeptember 29-én nem sokkal éjfél előtt ellenőriztek egy kamiont az M5-ös autópályán. Egy 50 éves török állampolgár volt a sofőr. A vezetőfülke átvizsgálása során egy zacskóban 14 darab antik, arany pénzérmét, az ülés alatt pedig egy rézedényt és további réztárgyakat találtak.

perzsa magyar csempészet térkép

A térképen a Kr.e. 9—7. században virágzó Urartu kiterjedése látható, illetve azon országok is feltüntetésre kerültek, amelyeknek mai területére esik az ókori királyság.

Az ellenőrzést végzők értesítették a kecskeméti rendőröket. A helyszíni szemlén összesen 101 darab, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak vélt tárgyat találtak a kamionban.

Az előzetes szakértői vélemény alapján a lefoglalt tárgyak ókori régészeti leletek, amelyek a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek –, így  feltételezhetően műkincsnek minősülnek.

A kamiont vezető 50 éves török férfit különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, 2016. szeptember 30-án őrizetbe vették, majd a nyomozási bíró elrendelte előzetes letartóztatását.

perzsa magyar csempészet 6

Egy szobor, amelyet ideiglenesen a Szépművészeti Műzeum őriz

A nyomozók szerint a férfi a lefoglalt tárgyakat Isztambulban vette át 2016. szeptember 26-án azért, hogy 300 euróért Lengyelországba szállítsa őket.

A régiségek ellenőrzése során kiderült, hogy ezek egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, és egyetlen magángyűjteményből sem.

perzsa magyar csempészet 4

Összesen 200 milliósra becsülik a kamion különleges rakományát

Az eljárás során kirendelt szakértők megállapításai szerint a lefoglalt műtárgyak közül az eredeti urartui bronzkincs becsült értéke 80 millió forint, a római aranyérméké közel 4,5 millió forint.

A bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – valók, az időszámításunk előtti 9-7. századból.

Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. A fémtárgyakon látható földlerakódás nagyon hasonló mindegyiken, ami arra utal, hogy ugyanarról a lelőhelyről kerülhettek elő.

Ugyanakkor a régiségek között vannak hamisítványok is – például pecséthengerek, kőedények, szobrok –, amelyek megtévesztésre alkalmasak és ha eredetiként dobják piacra, együttes értékük meghaladhatná a 100 millió forintot. A szakértő véleményében kifejtette, hogy a világon egyedülálló leletegyüttest foglaltak le.

Orientalista.hu – Police.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑