Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afganisztán

2018. 07. 27.

Oktatással az afganisztáni terrorizmus ellen?

2018. 07. 27.

Afganisztán az ország, ahol a kormány és a társdalom egyetlen szegmense sincs védve az öngyilkos támadásoktól. Az oktatás és a média sem kivétel. A lakosság hatvan százaléka írástudatlan, és csaknem négymillió afgán kisgyermek nem jár iskolába.

Masoud Imani Kalesar, az Euronews riportere az oktatási minisztert kérdezte arról, hogy a terrorizmus térnyerését vajon aláásná-e, ha az analfabetizmust felszámolnák? Mirwais Balkhival tartott egy kabuli iskolába, a miniszterrel, akinek meggyőződése, hogy könyvekkel és tollakkal legyőzhetőek a szélsőségek és a terrorizmus.

Január 27-én az afgán fővárosban különösen nagy pusztítást végzett egy öngyilkos merénylő akciója. A tálibok egy mentőautót raktak tele robbanószerrel. Chaharrahi Sedarat-ban repült a levegőbe. 103 ember halt meg és 235-en sebesültek meg. A Malala Leánygimnázium tíz méterre fekszik a helyszíntől. A miniszter ellátogatott az iskolába. Az iskolaigazgató a felrobbant mentőautó darabjai mutatta neki. Visszaemlékezéseit, a fotók és a videók, amelyeket közvetlenül a detonáció után készített, sokkolóak.

“Összegyűjtöttük az autó nagyobb darabjait. Láttam egy leszakadt kezet, ami még mozgott. Még ma is, ha vihar van és erős a szél, a környező fákról kalapok, csizmák hullanak alá. Olyan magasra vitte fel őket a robbanás” – mondta az igazgató. “Az afgán emberek a következő napon már visszatértek ide, még akkor is, ha féltek visszajönni” – tette hozzá.

“De mit lehet tenni a tálibokkal? Békés eszközöket válasszunk vagy erőszakkal harcolunk az erőszak ellen?” – kérdezte a riporter.

“A kormány egy része kihasználja a térségben lévő iskolázatlanságot. Ők felelősek a vérontásért” – mondta a miniszter.

“De az iskolázottság véget vethet az öngyilkos merényleteknek?”

“100 százalékig biztos vagyok benne, hogy igen” – hangzott a tárcavezető válasza.

Az ENSZ tavaly kiadott jelentése szerint 923 gyermek halt meg és 2589 sebesült meg 2016-ban iskolába menet a különböző robbantásokban.

Azon a bizonyos szombaton a Malala Gimnázium szerencsére zárva volt. Tanítási szünet volt, diákok százai menekültek meg a súlyos sebesülésektől vagy a haláltól.

“A fiúkhoz képest a lányok oktatása problémásabb. A lányok le akarnak érettségizni és egyetemre menni. De erre nincs elég intézményünk” – mondta az iskola igazgatója.

“A bizonytalanság, az állandó életveszély közepette hogy várható el, hogy békével a szívében tanuljon egy diák?” – kérdezte a riporter.

“Az afgán emberek nagyon bátrak, minden fenyegetés ellenére. A tudásszomj nagyon nagy errefelé”.

Ezután a riporter arról kérdezte a minisztert, hogy miért fegyveres testőrök gyűrűjében érkezett az iskolába, mondván, ez nem megszokott jelenet, egy gimnáziumban főleg nem.

“Amit én teszek, nem sokban különbözik attól, amit egy katona tesz a frontvonalban az ellenséggel. Az uszítók csak a alkalmat lesik, hogy mikor végezhetnek velem. Nincs más választásom, mint hogy fegyveresekkel vegyem magam körbe” – hangzott a válasz.

Április 30-án, négy nappal az interjú készítése után újabb merénylet történt: újságírók voltak a célpontok. Kilencen haltak meg Kabul egyik kerületében. Az első robbantó motoron érkezett. Társa bevárta a helyszínre siető riportereket és azután hozta működésbe saját pokolgépét.

Ezek után egyre nagyobb a kérdőjel: a média és az oktatás alakíthatja át Afganisztán békés országgá…?

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑