Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 07. 28.

Olajbiznisz Törökország és az Iszlám Állam között

2015. 07. 28.

Nyugat tisztviselő megerősítette a Törökország és a takfiri terroristák közt lévő titkos olajüzletet.

A The Guardian vasárnapi riportjában egy meg nem nevezett magas rangú nyugati tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet és török politikusok tisztviselők között olajkereskedelem zajlik.

Az újság a nyugati tisztviselőt idézve, olyan bizonyítékokhoz jutottak az európai titkosszolgálatok, amik tagadhatatlanná teszik bizonyos török politikusok üzleti kapcsolatát a terroristákkal.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint egy összetett amerikai rajtaütés alatt szerezték meg azokat a dokumentumokat, amik bizonyítják a terroristákkal való kapcsolatot.  Az amerikai elit alakulat májusban egy akció keretén belül lecsapott Abu Sayyaf IÁ vezérre akinél megtalálták a törökökkel való levezéseket.

“Több száz flash meghajtót és dokumentumokat foglaltak le ott”, mondta a tisztviselő. “Pillanatnyilag vizsgálják ezeket, de a kapcsolatok már olyan egyértelműek, hogy a végén mélyreható politikai következményei lehetnek az Ankarával való kapcsolatainkban.”

Az Iszlám Állam egyik legfontosabb bevétele az olajcsempészet , a kőolajat a kelet-szíriai és iraki olajmezőkről szerzi be, majd török közvetítéssel  jut el a a világpiacra.

Törökországgal szemben a szíriai és iraki kormány többször fogalmazott meg kritikát, miszerint Ankara megkönnyíti a fegyverek átjutását, kiképzőtáborokat tart fenn, illetve illegális olaj, műkincs, és emberkereskedelmet ápol a Közel-Keleten tevékenykedő terrorszervezetekkel.

A nem deklarált szövetségi jelentés három hónapig titokban tartották, csak azt követően került napvilágra, hogy, Törökország  az Iszlám Állam terrorszervezet  ellen bombázásoknak álcázott  légitámadásokat a  Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hadállásai ellen irányultak Észak-Irakban.

Orientalista.hu – Zennobia (The Guardian, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑