Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 01. 07.

Olajháború törhet ki Irán és Szaúd-Arábia között

2016. 01. 07.

Az Irán és Szaúd-Arábia közötti vallási-diplomáciai konfliktus  elkerüli a fegyveres harcokat, viszont egy olajháború benne van a levegőben.

Szaúd-Arábia az OPEC legerősebb és legbefolyásosabb tagja a tavaly év eleje óta szándékosan alacsonyan tartja a nyersolaj árát amit a többlet kitermeléssel éri el. Az alacsony olajár tavaly Rijádnak 200 milliárd dolláros, Teheránnak 25 milliárd dolláros bevételkiesést okozott.

Rijad szerint a vahabita királyságnak van elég tartaléka ahhoz, hogy tartósan alacsony szinten tudja tartani a nyersolaj világpiaci árát, ezzel a többi olajtermelő országot akarja sakkban tartani mint például Iránt.

Az OPEC tagok közül Szaúd-Arábia a legerősebb, a kitermelés több mint 31 százalékát adja, míg Irán alig több mint 8 százalékát. Viszont a nemzetközi szankciók feloldásával Irán pár héten belül félmillió fél éven belül pedig egymillió hordóval tudja majd növelni a kitermelést, amivel csökkenteni tudja a bevételkiesését.

Szaúd-Arábia annak ellenére, hogy nagy tartalékkal rendelkezik, a költségvetési hiánya rekord magasságba szökött. Tavaly majdnem 100 milliárd dolláros hiányt könyvelhetett el az ország. A szaúdi kincsárat egyre súlyosabban termeli a háborús kiadások amit Jemen ellen folytat az ország, illetve a több milliárd dolláros támogatás amit a szíriai és iraki terrorszervezetek kapnak szintén megnehezíti az olajtermelő ország költségvetését.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑