Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 16.

Olajháborúk: Szaúd-Arábia továbbra is elszigetelné Iránt

Rijád megtesz minden tőle telhetőt, hogy megelőzze Irán olajpiacának növekedését miközben Teherán minden eszközzel megpróbálja régi ügyfeleit visszaédesgetni és újakat megnyerni, hogy az ország visszatérhessen a szankciók előtti export mértékéhez, nyilatkozta Amir Handjani, a Dubaji székhelyű RAK Petróleum igazgatótanácsának tagja. Ez a lépés növelni fogja a már így is jelentős feszültséget a két ország között.

„Szaúd-Arábia továbbra is el akarja szigetelni Iránt.” – jegyezte meg az elemző. Szerinte most, hogy az olajkirályság leváltotta a hosszú ideje hatalomban lévő olaj- és ásványkincsügyi minisztert, Ali al-Naimit, a rivalizálás Szaúd és Irán között még súlyosabb lesz.

Al-Naimi azután az egyezség után lett eltávolítva. amely a legnagyobb olajkitermelők között köttetett meg Katarban s amely egyezség arról szól, hogy befagyasztják az olajtermelést annak érdekében, hogy feljebb tornásszák az árakat.

Az esemény fordulata az volt, amikor Rijád bejelentette, hogy Irán – amelynek képviselői egyébként meghívást sem kaptak erre a tárgyalásra, – szintén egyetért az egyezség feltételeivel. Teherán ezt természetesen visszautasította, azonban ez után az incidens után a két ország közötti, már így is jelentős feszültség érezhetően megnőtt.

Orientalista.hu – Crusader

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑