Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 16.

Olajháborúk: Szaúd-Arábia továbbra is elszigetelné Iránt

2016. 05. 16.

Rijád megtesz minden tőle telhetőt, hogy megelőzze Irán olajpiacának növekedését miközben Teherán minden eszközzel megpróbálja régi ügyfeleit visszaédesgetni és újakat megnyerni, hogy az ország visszatérhessen a szankciók előtti export mértékéhez, nyilatkozta Amir Handjani, a Dubaji székhelyű RAK Petróleum igazgatótanácsának tagja. Ez a lépés növelni fogja a már így is jelentős feszültséget a két ország között.

„Szaúd-Arábia továbbra is el akarja szigetelni Iránt.” – jegyezte meg az elemző. Szerinte most, hogy az olajkirályság leváltotta a hosszú ideje hatalomban lévő olaj- és ásványkincsügyi minisztert, Ali al-Naimit, a rivalizálás Szaúd és Irán között még súlyosabb lesz.

Al-Naimi azután az egyezség után lett eltávolítva. amely a legnagyobb olajkitermelők között köttetett meg Katarban s amely egyezség arról szól, hogy befagyasztják az olajtermelést annak érdekében, hogy feljebb tornásszák az árakat.

Az esemény fordulata az volt, amikor Rijád bejelentette, hogy Irán – amelynek képviselői egyébként meghívást sem kaptak erre a tárgyalásra, – szintén egyetért az egyezség feltételeivel. Teherán ezt természetesen visszautasította, azonban ez után az incidens után a két ország közötti, már így is jelentős feszültség érezhetően megnőtt.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑