Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 08. 16.

Olaszországig érhet az észak-líbiai dzsihadista hálózat

2016. 08. 16.

Egyre nagyobb területről szorítják ki a dzsihadistákat a líbiai Szirt városából. Közben egy milánói terrorista sejtre utaló nyomokat találtak.

A líbiai Szirt városának egyetemét és rádióállomását is visszafoglalták a dzsihadistáktól a tripoli kormányhoz hű erők. A települést több hónapos állóharc után két hete intenzívebben támadja a líbiai hadsereg, az amerikai légierő támogatásával. Beszámolóik szerint jól haladnak előre.

– Most várjuk a parancsot, hogy elindulhassunk a harmadik kerület felé, ahol több a polgári lakos – magyarázta az egyik harcos.

Az offenzíva célja, hogy teljesen kiűzzék a magát Iszlám Államnak nevező terroristacsoport embereit Észak-Líbiából. Szirt a dzsihadisták egyik központjává vált, és félő, hogy onnan a menekültek közé vegyülve több terroristájuk is átszivároghat Európába.

A félelem nem alaptalan. Állítólag az Iszlám Állam egyik szirti állásában olyan dokumentumokat találtak, amelyek egy olaszországi terrorista sejt működésére utalnak. A Milánóban rejtőzködő szélsőségesek feltehetően a dzsihadisták líbiai parancsnokával, Abu Nasszimmal állnak kapcsolatban.

Az olasz biztonsági szolgálatokat a legmagasabb készültségre utasították, mert attól tartanak, hogy a gyanított terroristák egyszemélyes támadásokra készülnek a nyári szabadságok tetőfokán.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑