Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2020. 06. 14.

Olmert: Ha Assad aláírta volna a békeszerződést Izraellel, nem kezdődik el a szíriai háború

2020. 06. 14.

A gazdasági bűncselekményekért elítélt korábbi izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert egy ,,Elaph,, nevű híroldalnak csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Bashar Al-Assad szíriai elnök élete legnagyobb hibáját követte el 2008-ban amikor nem írta alá a békeszerződést Izraellel.

2008-ban Törökország közvetítésével tárgyalások zajlottak szíriai és izraeli politikusok között annak érdekében, hogy a két ország békeszerződést írjon alá.

Olmert szerint Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnök hozta volna létre a találkozót és az erről szóló tárgyalás napján Assad elnök repülőgépe már a damaszkuszi repülőtér kifutópályáján állt, azonban a szíriai elnök nem utazott el Ankarába.

Olmert ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy azzal, hogy Assad elnök nem volt hajlandó vele találkozni Ankarában, azzal elveszítette az országát és a történelmi lehetőséget, hogy békét kössön Izraellel.

Szerinte, ha aláírta volna a békeszerződést akkor elkerülte volna a szíriai polgárháborút.

De mivel nem írta alá ezért az Egyesült Államok és Izrael más nyugati országok segítségével iszlamista szélsőségesek csoportjait juttatta be Szíriába akik fegyveres konfliktust robbantottak ki, hogy így döntsék meg a szíriai kormányt és Assad elnököt.

Olmert elmondása szerint az után merült fel a tárgyalások lehetőségének kérdése, miután az ún. ,,Izrael állam,, légiereje lebombázott egy kísérleti atomreaktort Szíriában.

A volt izraeli kormányfő szerint Erdogan elnök közvetítésével tárgyalások kezdődhettek volna a megszállt Golán fennsík kérdésével kapcsolatban. Tehát Izrael feltételeket szabott volna ahhoz, hogy visszaadja a korábban megszállt területeket a jogos tulajdonosának.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑