Cadmus fordítás Cadmus
Omán

2020. 08. 28.

Omán sem köt megállapodást Izraellel

2020. 08. 28.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Ománba érkezett, hogy közbenjárjon a korábban amerikai közvetítéssel tető alá hozott izraeli-emirátusokkal kötött békemegállapodáshoz hasonló paktum létrehozásán a zsidó állam és Omán közt – számol be a The Jerusalem Post.

Az amerikai diplomácia vezetője Haitham bin Tariq al-Said szultánnal találkozik majd, Pompeo korábbi Twitter üzenetében úgy fogalmazott, hogy megbeszéléseik témája a regionális béke, stabilitás és prosperitás illetve az együttműködés az öböl-menti államokkal.

Ománba érkezése előtt Mike Pompeo Jeruzsálemben, Szudánban, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben is tárgyalt és az Izraellel kötendő béke mellett Irán egyre növekvő fenyegetése is a napirend részét képezte.

Az Egyesült Államok elkötelezett, hogy segítsen Bahrein és Izrael közti béke elérésében, mondta az amerikai külügyminisztérium Pompeo bahreini tartózkodása alatt.

Pompeo azt nyilatkozta, erre most történelmi esély van és az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy az Emírségek mellett más arab országot is bevonjon a békekötések sorába.

Bahrein esetleges együttműködésére Eli Cohen, az izraeli titkosszolgálat vezetője is utalt.

„Meglátásom szerint az Emírségek most megfelelő precedenst biztosít, hogy más országok is kövessék példáját” – fogalmazott az amerikai külügy egyik munkatársa.

Bahrein mellett állomásozik az amerikai haditengerészet ötödik flottája, az amerikai tengerészeti központ (USNAVCENT) illetve a brit tengerészeti kiszolgáló egység.

Salman bin Hamad Al Khalifa, Bahrein koronahercege üdvözölte az Izrael és az Emírségek közti békemegállapodást, melyet úgy jellemzett: „az erőfeszítések megkettőzésének fontossága egy igazságos megoldás megvalósítása érdekében, amely stratégiai lehetőségként használja a békét a palesztin-izraeli konfliktus lezárására.”

Saeb Erekat palesztin vezető a bahreini közleményre reagálva hangsúlyozta, hogy „Izrael és az arab államok megállapodásait meg kell előzze a palesztinokkal kötött béke. Ennek feltétele a kétállami megoldás, az 1967-es határok visszaállítása és kelet-Jeruzsálem fővárosként történő elismerése.”

„Nagyra tartjuk őfelségét, Hamad Bin Issa Al Khalifa királyt, Bahrein uralkodóját. Reméljük Pompeo úr értékeli majd figyelmét. Először legyen vége a megszállásnak, aztán jöhet a normalizálás” – írta Erekat Twitter üzenetében.

A Times of Israel szerint Pompeo hazaindulásakor semmitmondó Twitter-üzenetet adott ki, mely arra utalhat, hogy Omán vezetése sem csatlakozik az Izraellel viszonyát normalizáló Egyesült Arab Emírségekhez.

The Jerusalem Post, Neokohn.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑