Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2020. 09. 03.

Önként tértek haza Irakba Németországban és Franciaországban élő kurdok

2020. 09. 03.

Ötvenegy, Németországban és Franciaországban élő iraki, többségükben kurdok tértek haza önként Erbílbe, az iraki Kurdisztáni Autonóm Régió székvárosába csütörtökön.

Először került sor hasonló, közös európai műveletre a migránsok önkéntes hazatérését támogató program keretében, az összefogást Berlin kezdeményezte – tájékoztatták az AFP francia hírügynökséget az illetékes hatóságok.

Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal vezetője elmondta, hogy a Párizs-München-Erbíl járatot az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex finanszírozta.

A tisztségviselő hozzátette: Franciaországból 15 olyan iraki indult útnak szerda délután, akik menedékkérelmét elutasították. A migránsok egy negatív koronavírus-tesztet követően szállhattak fel a járatra. Fejenként 1800 eurót (több mint 644 ezer forintot) kaptak, amelyet hazájukba érkezve további 3000 euró (1 074 000 forint) integrációs segéllyel toldanak meg.

Münchenben eredetileg 75 honfitársuk csatlakozott volna hozzájuk, de többen elkapták a koronavírust, így végül csak 36 iraki állampolgár szállhatott fel a repülőgépre.

A járat csütörtökön megállt Bagdadban, az iraki fővárosban, majd folytatta útját az ország északi részén található Erbíl felé.

Franciaországban a koronavírus-járvány és a növekvő munkanélküliség miatt egyre több migráns szeretne önként hazatérni – jegyezte meg Leschi. Azonban pont az egészségügyi vészhelyzet miatt jelentősen lecsökkent a repülőjáratok száma, így a francia hatóságok sok kérésnek nem tudnak eleget tenni. A patthelyzet főként az algériaiakat és a marokkóiakat érinti, akiket hazájuk a koronavírus-járványra hivatkozva vonakodik visszafogadni – tette hozzá a tisztségviselő.

Franciaország 2019-ben 8500, 2020 elején pedig 2300 embert telepített haza saját kérésére.

A kormány támogatja az önkéntes hazatérési programot, mert jóval olcsóbb, mint a kitoloncolás.

Egy 2018-as parlamenti jelentés szerint a kitoloncolás fejenként átlagosan 14 ezer euróba (több mint ötmillió forintba) kerül, míg az önkéntes hazatérés költsége az adófizetők számára 2500 és 4000 euró (895 ezer és 1 432 000 forint) között mozog.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑