Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2016. 09. 14.

Orbán: Európa jövője a bolgár-török határon dől el

2016. 09. 14.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, miután Bojko Boriszov bolgár kormányfővel határszemlét tartottak a térségben.

Bulgária sikeres védekezése mindannyiunk közös érdeke – fogalmazott Orbán Viktor a szemlét követő sajtótájékoztatón, amelyet a határon felhúzott kerítés előtt, a határ bolgár oldalán lévő leszovói átkelőtől nem messze tartottak.

A miniszterelnök szerint Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak. A visegrádi négyek csoportját képező tagállamok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) meg is egyeztek abban, hogy segíteni fogják Bulgáriát, és a pénteki pozsonyi európai uniós csúcstalálkozón kezdeményezik, hogy az EU is tegyen így – közölte.

“Nem szabad Bulgáriát magára hagyni, nem igazságos, hogy (…) egyedül kell viselnie a védekezés terheit, hiszen nemcsak magát védi, hanem bennünket is” – mondta a kormányfő.

“Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak” – hívta fel a figyelmet.

Bojko Boriszov a BTA bolgár hírügynökség jelentése szerint arról beszélt, hogy Szófia a legutóbbi időkig magára maradt határának védelmével, és nagy nehézségekkel kellett megküzdenie.

“Az összes EU-tagállam együttes erőfeszítése nélkül nem lehet tartós megoldást találni” – fűzte hozzá.

Boriszov jelezte, hogy minden támogatást elfogadnak a határ védelmében, ugyanakkor hangsúlyozta a bevándorlási hullám megfékezésére kötött EU-török megállapodás jelentőségét is.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy “nem védekezhetünk egymás rovására”, vagyis az nem jó megoldás, hogy a magyarok levédik a határukat, de az rossz a szerbeknek, vagy Szerbia védi a határát, de az rossz Bulgáriának.

Ehelyett összefogásra van szükség – folytatta -, ki kell jelölni a déli határvonalat, és azt kell megvédeni közösen. “Egymást segítve kell védekeznünk, és nem egymás rovására: rá kell vennünk a görög barátainkat is, hogy ezt a logikát kövessék” – mondta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy novemberben újra életbe kell léptetni a schengeni szabályokat, ez minden schengeni tagnak, így Görögországnak is kötelessége.

Az nem lehet, hogy egyesek erősen védekeznek, mások meg gyengén, mert akkor “a védelmi vonal át fog szakadni” – fogalmazott.

Hangsúlyozta is, hogy a határvédelem szerinte nem ideológiai kérdés, hanem pragmatikus, jogi ügy: a határon nem lehet szabálytalanul átmenni, az ugyanis bűncselekmény. “Akit nem akarunk beengedni, de mégis bejön, azt vissza kell küldeni” – tette egyértelművé álláspontját.

A bolgár határvédelemről kérdésre úgy nyilatkozott: Bulgária kőkeményen védekezik, a “naivitásnak” nyomait sem látni, “itt ilyen európai blablákkal sokra nem lehet menni, itt védekezni kell”.

Európa mai legnagyobb problémájának Orbán Viktor a naivitást tartja, a brüsszeli bevándorláspolitika ugyanis szerinte naivitáson alapul, “ezért vagyunk ma bajban”.

A kormányfőt arra is reagáltatták a sajtótájékoztatón, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Weltben kedden közölt interjúban úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol “kerítéseket építenek háborús menekültek ellen”, vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Orbán Viktor erre úgy reagált: a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb. “Ez a helyzet arról szól, hogy egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik 40 évig szenvedtek a kommunizmustól” – mondta, a politikai tréfa kategóriájába sorolva Asselborn nyilatkozatát.

Az új ENSZ-főtitkár jelölésével kapcsolatos bolgár újságírói kérdésre – miután a posztra Bulgária is jelöl – Orbán Viktor azt felelte: a dolgok nemzetközi rendje szerint Közép-Európának lehetősége van arra, hogy főtitkárt adjon, aki most “leginkább egy hölgy lehet”. Bulgáriának tehetséges és tiszteletre méltó női állampolgárai vannak – tette hozzá.

Az Bulgária dolga, hogy kit jelöl, “nekünk csak egy tiszteletteljes kérésünk van: ne játsszuk el az esélyt”, és “ha a mostani jelölt nem kapja meg a kellő támogatottságot, akkor ne engedjük át a lehetőséget másnak”, azt Közép-Európa tartsa a kezében – mondta.

Magyarország tiszteli az Európai Bizottságba delegált bolgár tagot, Krisztalina Georgievát – akinek a neve szintén felmerült a főtitkári posztra -, és örömmel tudja támogatni őt, de a jelölés joga Szófiáé – közölte.

Orbán Viktor kedden érkezett Bulgáriába, ahol este a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban munkavacsorán vett részt bolgár és szerb kollégája, Bojko Boriszov és Aleksandar Vucic társaságában.
A szerda délelőtti határszemle után a fekete-tengeri határvédelem helyzetéről is személyesen tájékozódott a magyar és a bolgár miniszterelnök.

Boriszov: a V4-ek lobbizni fognak Bulgária támogatásáért 

Az Európai Unió pénteki pozsonyi csúcstalálkozóján a Visegrádi Csoport országai lobbizni fognak azért, hogy Bulgária támogatást kapjon a migránsválság kezeléséhez – közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerdán, miután Orbán Viktor magyar kormányfővel szemlét tartott a bolgár-török határon.

A legutóbbi időkig Bulgária magára maradt határának védelmével, és nagy nehézségekkel kellett megküzdenie – mondta Boriszov a BTA bolgár hírügynökség jelentése szerint.

“Az összes EU-tagállam együttes erőfeszítése nélkül nem lehet tartós megoldást találni” – fűzte hozzá.

Orbán Viktor és bolgár vendéglátója a határon felhúzott kerítés előtt, a határ bolgár oldalán lévő leszovói átkelőtől nem messze tartottak sajtótájékoztatót.

Bojko Boriszov jelezte, hogy minden támogatást elfogadnak a határ védelmében, ugyanakkor hangsúlyozta a bevándorlási hullám megfékezésére kötött EU-török megállapodás jelentőségét is.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:
Back to Top ↑