Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 03. 07.

Orbán: le kell zárni az EU külső határait

2016. 03. 07.

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői a menekültválságról.

Orbán Viktor a tanácskozásra érkezve azt mondta, hogy az unió külső határait le kell zárni. A migránsok közvetlen áthelyezéséről szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen – jelentette ki.

A török kormányfő szerint a csúcs jelzi, hogy mennyire fontos Törökország az EU-nak és az EU Törökországnak.

– Sok nehézséggel kell szembenéznünk. Az egyetlen módja, hogy azokat leküzdjük, a szolidaritás. Biztos vagyok abban, hogy ezekre a kihívásokra együttműködésünkkel választ tudunk találni. Törökország kész együttműködni az EU-val, és Törökország kész arra is, hogy az EU tagjává váljon – mondta Ahmet Davutoğlu.

A francia elnök figyelmeztetett arra, hogy ébernek kell lenni a török sajtószabadság ügyében, miután az ankarai vezetés lecsapott egy ellenzéki lapra.

– Az együttműködés Törökországgal nem jelenti azt, hogy mindent elfogadunk Törökországtól. Rendkívül oda kell figyelnünk, én is így teszek, különösen az olyan intézkedésekre, amelyek a sajtót érintik. A sajtónak szabadnak kell lennie mindenütt, így Törökországban is – hagnsúlyozta François Hollande.

– A menekültválság miatt az EU szorult helyzetben van – magyarázza az Euronews tudósítója. Az unió nagy jelentőséget tulajdonít annak a támogatásnak, amelyet Törökországtól kaphat. 3 hónap alatt már másodszor látogatott Brüsszelbe Davutoğlu török kormányfő. Ankara számára a migrációs válság megoldása összekapcsolódik a szíriai konfliktus megoldásával.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑