Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 06. 10.

Óriási áttörés a Szíriai háborúban – A kormánycsapatok elérték az iraki és jordániai határokat (videó)

2017. 06. 10.

Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei elérték az iraki határt északkeletre Al-Tanftól – megerősített hír.

UPD: Az Orosz Honvédelmi Minisztérium és a libanoni Hezbollah médiaszolgálata megerősítette a jelentéseket.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges paramilitáris egységek elérték az iraki határt, északkeletre az USA különleges erők (US Special Forces) és a nyugati támogatást élvező vahhabita militáns csoportok által megszállt Al-Tanf falutól, jelentette Elijah J. Magnier, az Al-Rai hírügynökség vezető nemzetközi tudósítója.

Elijah J. Magnier szerint a szíriai kormánycsapatok elérték a szíriai-iraki határt, alig néhány kilométerre Al-Tanftól. Az iraki Mozgósított Népi Egységek (PMU vagy Hashd Al-Shaabi, a korporativista tőkés nyugati média szerint “Irán támogatta proxyk”) ellenőrzik ugyanazt a térséget az iraki oldalról.

Amennyiben a további jelentések megerősítést nyernek, és a kormányerők védelmi állásokat létesítenek a térségben, akkor az USA vezette koalíció és dzsihádista zsoldosaik valószínűleg erőt fognak használni, hogy visszaszorítsák a kormánycsapatokat az iraki határról.

Miközben mindenki délre figyel, a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei egy gyors művelettel az északi irányból támadtak és elérték a szíriai-iraki határt, északra az USA és zsoldosai megszállta Al-Tanf határátkelőhelytől; így elvágva az utat bármely az USA támogatta vahhabita militáns frakció előretörése elől Deir Ezzor felé. A Szíriai Fegyveres Erők összetalálkoztak az Iraki Fegyveres Erőkkel, akik a határ iraki oldaláról érkeztek, a két fegyveres erő összehangolt hadművelete során, mindkét fél saját területéről indult ki. Az első közvetlen találkozás a két fegyveres erő között az 1973-as háború vége óta. A kép az Orosz Honvédelmi Minisztérium mai sajtóeligazításán készült, amely a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei helyzetét mutatja a térképen. Elmondtuk önöknek, ahogy a szíriaiak szokták: “A buli egy helyen van, az esküvő egy másikon.” Végül, ez csak egy kezdő hír, meg van erősítve, de még csak a kezdet.

Égi áldás az ellenség nyakába

Az USA által támogatott “Dzsaish Aszud Al-Sharkijah” nevű vahhabita terrorszervezet (FSA frakció) fegyvereseit bombázzák orosz és szíriai katonai repülőgépek az iraki határ közelében a szíriai sivatagban. A videót a vahhabita militánsok készítették miközben eliszkolnak állásaikból.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei ellenőrzésük alá vonták a jordániai határt

Az Orosz Fegyveres Erők vezérkara bejelentette, hogy a szíriai kormánycsapatok és a szövetséges paramilitáris egységek ellenőrzésük alá vonták az ország Jordániával közös határát.

A Szíriai Arab Hadsereg mostanára uralja a szíriai-jordániai határ 105 kilométer hosszú szakaszát és kilenc ellenőrző pontot létesített, közölte a szíriai orosz haderőcsoportosítás parancsnoka, Szergej Szurovikin vezérezredes.

“A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges paramilitáris egységek előretörését követően helyreállt a szíriai állam szuverenitása a szíriai-jordániai határ 105 kilométer hosszú szakasza felett.”

“A kormánycsapatok teljes ellenőrzést szereztek a szíriai-jordániai határ szakaszán és az iraki határszakasszal folytatják a tisztogatást.” – közölte a tábornok. Hozzátette, hogy a területet ellenőrző törzsek közötti rendezési folyamat már zajlik.

Korábban, Bashar Al-Assad szíriai elnök azt nyilatkozta a Szutnyik hírügynökségnek, hogy a szíriai kormány birtokába került hírszerzési adatok szerint Jordánia az USA-val együttműködve csapatok telepítését tervezte a szuverén Szíriai Arab Köztársaság területére.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑