Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 06. 12.

Orlandói lövöldözés: az USA történetének legsúlyosabb tömegvérengzése

2016. 06. 12.

Egy afgán származású amerikai állampolgár lövöldözött egy orlandói homoszexuális bárban, 50 ember meghalt és 53 megsérült – mondta el az orlandói polgármester. Az Egyesült Államokat szabályosan sokkolta a történelmük egyik legtöbb halálos áldozattal járó mészárlása.

A támadó az orlandói Pulse klubba hajnali 2-kor tört be, válogatás nélkül lőni kezdett majd elbarikádozta magát, és túszokat ejtett. Három órával a támadás kezdete után is túszokat tartott még fogva.

– Eldöntöttük, hogy kimentjük a túszokat. A különleges egység tagjai tűzpárbajba keveredtek az elkövetővel. Az elkövető meghalt. Volt nála karabély, gépkarabély és kézifegyver, emellett valószínű bomba volt ráerősítve – mondta az orlandói rendőrfőnök. az akcióról.

Teltház volt, legalább 100-an voltak a város legnépszerűbb homoszexuális bárjában, amikor a támadás kezdődött. A férfi már a klubba érkezésekor tüzet nyitott: egy rendőrre, aki biztonsági őrként dolgozott a helyen.

“Hangos lövésféléket lehetett hallani, de a hang szinte ugyanarra a ritmusra ment, mint a zene. Aztán hirtelen nagyon sok lövés hallatszott. Csak annyit hallottam bumm, bumm, bumm, bumm egymás után. Majd már csak zűrzavar volt és mindenki menekült” – emlékezett vissza az egyik férfi, akinek sikerült kimenekülnie.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy később eluralkodott a káosz. Kint a parkolóba fektették le az embereket. Piros, sárga cimkéket raktak rájuk, így tudták beazonosítani, kit kell először kórházba vinni.

Azt nem lehet tudni, hogy egyedül cselekedett-e az elkövető, vagy kapcsolatban állt valamilyen terrorszervezettel.

Az FBI szerint előfordulhat, hogy az ámokfutónak iszlamista nézetei lehettek, de ezt nem lehet kategórikusan kijelenteni. Az biztos, hogy “jól szervezett” és jól előkészített” támadás volt.

Hűséget fogadott az Iszlám Államnak a floridai mészáros

50 halott: ez volt Amerika történetének legvéresebb leszámolása. „Ennek semmi köze a valláshoz” – nyilatkozta az elkövető apja. Közben egyes sajtóhírek szerint már korábban az FBI látókörébe került.

Az amerikai segélyhívószámot (911) tárcsázta, s hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjének az orlandói homoszexuálisbárban elkövetett támadás gyanúsítottja – közölte vasárnap a NBC News hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva. Eszerint a támadó néhány pillanattal tette elkövetése előtt hívta a segélyhívót – számol be a távirati iroda.

Feldühítették a csókolózó férfiak

Nagyon feldühítette, amikor néhány hónapja két férfit látott csókolózni Miamiben – mondta el Omar Mateen apja. A férfi kiemelte, hogy ennek semmi köze a valláshoz. „Meg vagyunk döbbenve, mint egész Amerika. Nem tudtuk, hogy bármire is készül” – nyilatkozta az NBC televíziónak. A férfi ezt követően bocsánatot kért fia tettéért.

Az FBI látókörében

Korábban két alkalommal is az FBI látókörébe került a férfi – írja hivatali forrására hivatkozva a The Daily Beast. A lap egyébként úgy tudja, hogy 53 halottja van a merényletben, amiben összességében több mint száz embert lőtt meg. Mateen 2013-ban és 2014-ben „került fel a radarra” – a forrás szerint, de az ügyeket lezárták.

Rick Scott, Florida kormányzója bejelentette, hogy rendkívüli állapot lépett életbe Orange megyében – közölte a BBC. A támadást Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek és gyűlölet-bűncselekménynek nevezte.

Terrorizmus vagy gyűlölet-bűncselekmény?

Az FBI egyébként terrortámadásként kezeli az ügyet, a hivatal szerint lehetett iszlamista kapcsolata a támadónak. Ugyanakkor nem zárják ki azt a teóriát sem, hogy a homoszexuálisok elleni „gyűlölet-bűncselekményről” van szó.

A legvéresebb

Az eddigi legvéresebb amerikai tömeggyilkosság, amit egyedül követtek el 44 emberéletet követelt, 1927-ben egy férfi egy iskola ellen intézett bombatámadást.

Marco Rubio floridai szenátor a CNN-nek elmondta, hogy Omar egy biztonsági cégnél dolgozott, így bizonyos szintű átvilágításon át kellett esnie.

Kikerült fotója az IÁ-hoz köthető Twitter-oldalra

Megjelent az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez köthető egyik Twitter-fiókon Omar Szaddiki Mateennek, annak a férfinak az állítólagos fényképe, akit az amerikai hatóságok az orlandói homoszexuálisbárban elkövetett támadás elkövetőjeként azonosítottak – írja a távirati iroda

Az IÁ Twitteren közzétett fényképének kísérőszövege szerint: „A férfi, aki véghezvitte a floridai éjszakai klub elleni támadást, amelynek során 50-en meghaltak s többtucatnyian megsebesültek.” Ugyanakkor nem volt hivatalos állásfoglalás a terrorszervezet részéről, így például nem közölték, hogy magukra vállalják-e a támadást. Emellett eddig nem lehetett hitelesíteni, hogy a dzsihadisták által közölt fényképen valóban Mateen látható-e. Más iszlamista fegyveres szervezetekhez köthető Twitter-fiókok is átvették ugyanennek a személynek a fényképét, miközben az IÁ szimpatizánsai üzenetekben méltatták a támadás elkövetését.

A The Daily Beast forrása szerint nincsen direkt kapcsolat Mateen és az Iszlám Állam között, de kiemelte, hogy az IÁ felszólította követőit, hogy a ramadán közeledtére támadásokkal készüljenek.

Orientalista.hu – (Euronews, MNO,MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑