Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 05. 23.

Örmény származású török muszlimok tömegesen keresztelkednek meg

2015. 05. 23.

Kelet-Törökországban más néven Nyugat-Örményország terültén élő eltörökösödött örmények tömegével térnek vissza a keresztény Örmény Ortodox Egyházhoz.

megkeresztelkedett örmények

Megkeresztelkedett örmény család

Az Isztambulban két nyelven örményül és törökül megjelenő Agos újság szerint  a múlthéten tizenkét eltörökösödött  örmény tért vissza a keresztény valláshoz. Dersim településből származó örmény család évekkel ezelőtt családfakutatásba kezdett és hamar kiderült, hogy a dédnagyapjuk az üldözések hatására áttért  a muszlim vallásra. A családfakutatás kiderítette, hogy származásuk sem török és nem is kurd, hanem örmény.

Az örmény család úgy döntött, hogy megkeresztelkedik, és a házaspárok újra házasodnak.  A szertartásokra május 9.-én került sor az örmény Szent István templomban.

Törökország keleti részén egyre népszerűbb a családfakutatás. Egyre többen kezdik el az őseik származását felkutatni. Sok muszlim  török állampolgárról derül ki ,hogy felmenői keresztény örmények voltak.

Az eltörökösödött örmények más néven „elfelejtett örmények” száma ismeretlen, csak becslések vannak, 3-6 millió közé becsülik őket, egyes kutatók szerint számuk a 9 milliót és elérheti.

A XIX. század végén XX. század elején az örmények tömegesen tértek át a muszlim vallásra, mivel az oszmánok agresszívan fenyegetve viszonyultak a keresztény kisebbségekhez. Az örmény népirtás után árván marad gyerekeket  és özvegy asszonyokat a kurd és török katonák elrabolták és kényszerből a muszlim hitre térítették őket.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑