Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kaukázus

2021. 09. 18.

Örményország beperelte Azerbajdzsánt a Nemzetközi Bíróságon

2021. 09. 18.

Örményország pert indított a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a szomszédos Azerbajdzsán ellen, amellyel több évtizedes vitája tavaly újabb fegyveres konfliktusba torkollt.

Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy megsérti a faji megkülönböztetés elleni 1969-es nemzetközi egyezményt – írta az ICJ csütörtök esti közleményében, amelyet az AP pénteken idézett. Örményország a keresetben azt állítja, hogy az örmények “államilag támogatott gyűlöletpolitika” áldozatai Azerbajdzsán részéről, “rendszeres megkülönböztetésnek, tömeggyilkosságoknak, kínzásoknak és más visszaéléseknek vannak kitéve”.

A beadvány a több mint negyedszázada az örmény kormány által támogatott, örmény etnikumú fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő Hegyi-Karabah tartományra összpontosít.

A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta beékelődés a szovjet időben autonóm státusszal rendelkezett. A keresztény örmények és a muszlim azeriek közötti feszültség a Szovjetunió összeomlásakor – amikor Hegyi-Karabah Örményországhoz akart csatlakozni – 1991-ben háborúba torkollott.

Az összecsapásokban becslések szerint 30 ezren haltak meg, és mintegy egymillióan menekültek el otthonukból. Karabah végül kinyilvánította elszakadását Azerbajdzsántól, de nem lett Örményország része. Azóta rendszeresek a fegyveres incidensek Karabah határán.

Tavaly ismét fegyveres konfliktus tört ki a két ország között, amely a legsúlyosabb volt 1994 óta. Örményország állítása szerint az azeriek a tavalyi konfliktus idején súlyosan megsértették a faji megkülönböztetés elleni egyezményt.

Az örmény beadvány szerint – bár november 10-én életbe lépett az Oroszország közvetítésével létrejött tűzszünet – Azerbajdzsán részéről folytatódtak az örmény hadifoglyok, túszok és mások elleni gyilkosságok, kínzások és más visszaélések.

Azerbajdzsán várhatóan a jövő héten nyújt be hasonló beadványt Örményország ellen az ICJ-hez – közölte Twitter-üzenetében Elnur Mammadov azeri külügyminiszter-helyettes. “Nem fogjuk eltűrni a harmincévi megszállás alatt az emberi jogok területén elkövetett jogsértéseket” – tette hozzá.

Egy másik beadványban Örményország arra kérte a bíróságot, hogy sürgősen hozzon átmeneti intézkedéseket az örmények megvédésére a további bántalmazások ellen, valamint a viszály kiszélesedésének és súlyosbodásának megelőzése érdekében, amíg a per folyik az ENSZ-tagállamok közötti vitákban döntő Nemzetközi Bíróságon.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑