Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 08. 16.

Orosz-amerikai katonai bevetések indulhatnak Aleppoban

2016. 08. 16.

Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan tető alá hozza a megállapodást, amely szerint közös harci bevetéseket indítanak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosai ellen a szíriai Aleppoban – jelentette az orosz sajtó hétfőn Szergej Sojgu védelmi minisztert idézve.

„Az amerikai kollégáinkkal folyó tárgyalásaink előrehaladott szakaszban vannak” – idézte Sojgut a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

„Lépésről lépésre, egyre közelebb kerülünk annak a tervnek a kidolgozásához – most csak Alepporól beszélek -, amely lehetővé tenné számunkra, hogy közösen folytassunk harcot, elhozhassuk a békét, és az emberek visszatérhessenek otthonaikba ezen a sok szenvedést látott földön” – mondta az orosz védelmi tárca vezetője.

Sojgu szerint a szíriai kormánycsapatok és az Aszad-ellenes erők között felosztott városban mintegy 700 ezer civil maradt.

„Valaha nagyváros volt. A háború kezdetéig több mint kétmillióan lakták” – mondta nyilatkozatában a miniszter. Szerinte az A kormány ellenes erők kezén lévő és a Szíriai Arab Hadsereg által július végén körülzárt kelet-aleppoi negyedekben az előző nap 40 embert végeztek ki, az ott élő civil lakosokat pedig a fegyveres csoportok túszul ejtették.

Az orosz miniszter továbbá rámutatott: a civil lakosság evakuálására kialakított humanitárius folyosókat folyton aláaknázzák a  nyugat által is támogatott  szélsőséges fegyveres csoportok.

„Kénytelenek vagyunk további útvonalakat létrehozni abban a reményben, hogy nem lesz elegendő erejük az összeset aláaknázni. Folyton indulnak humanitárius segélyszállítmányok a térségbe. Állandóan azon vagyunk, hogy helyreállítsuk a megrongált szivattyúkat és ivóvízvezetékeket. Ahol ez nem lehetséges, oda szíriai kollégáinkkal közösen szállítunk vizet” – közölte Sojgu, aki szerint a humanitárius folyosók végében lévő kormányzati ellenőrző pontokon egészségügyi ellátást is biztosítanak betegszállítással. Moszkva és a damaszkuszi rezsim július 28-án indított humanitárius műveletet Aleppoban.

Korábban a nap folyamán Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Jekatyerinburgban, az Uráli Szövetségi Egyetem nemzetközi nyári kurzusának megnyitóján tanácskozott. Az orosz külügyminiszter elismerte: az augusztus 11-től életbe léptetett napi három órán át tartó tűzszünetek nem elegendőek ahhoz, hogy segélyszállítmányok juthassanak el a városba, vagy hogy civilek hagyhassák el Aleppot. Lavrov szerint ugyanakkor a szélsőséges fegyveres csoportok erők az eddigi átmeneti tűzszüneteket arra használták fel, hogy átcsoportosítsák erőiket és újra felfegyverkezzenek.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges csapatok egy hónapja zárták körbe Aleppo keleti részét ahol több mint 200 000 civil lakos rekedt. A nyugat által is támogatott és mérsékelt ellenzéknek nevezet fegyveres csoportok erőszakkal tartják vissza a városban élő civileket és aláaknázták a szír és orosz csapatok által kialakított folyósokat, hogy élő pajzsként használják az embereket ezzel is megnehezítve a város teljes felszabadítását.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑