Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 04. 01.

Orosz bankokban nyitott rubelszámláról kell fizetni a gázért

2022. 04. 01.

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő.

Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videókonferencián. „Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk: az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a fizetés ütemezésének megsértését az orosz fél a vásárló mulasztásának fogja tekinteni. Erre az esetre szankciókat helyezett kilátásba.

„Nekünk senki nem ad el semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a hatályos szerződések le lesznek állítva” – közölte Putyin. Azt hangoztatta, hogy Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése felé.

Úgy vélekedett, hogy egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, amikor a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni.

„Mi is történik és történt voltaképpen? Az európai fogyasztókat elláttuk erőforrásainkkal, a jelen esetben a gázzal. Megkapták, fizettek nekünk euróban, amelyet aztán ők maguk befagyasztottak. Ezzel kapcsolatban minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába” – fogalmazott az orosz vezető.

„Természetesen ez így nem mehet tovább” – tette hozzá. Putyin érvelése szerint hagyományos rendszer szerinti, euróért vagy dollárért való további gázszállítások bevételét is blokkolás fenyegeti. Rámutatott, hogy a helyzet ilyen alakulását uniós kormányfők is kilátásba helyezték.

Megjelentek a részletek az orosz gáz rubelben történő fizetéséről

Megjelentek a részletek a rubelben történő fizetésről – írta Hortay Olivér, aki szerint az új intézkedéssel Oroszország úgy javítja pozícióját, hogy azzal Európa nem veszít. Az új szabály lényege, hogy az európai vásárlóknak nyitniuk kell a Gazprombankban egy speciális számlát, amelyen az energiahordozók beszerzésének árát euróban is befizethetik. Az ebben a valutában történő teljesítést a Gazprombank automatikusan rubelre váltja át.

Az rendelkezéssel tehát Oroszország mesterséges keresletet támaszt a rubellel szemben, és bebiztosítja, hogy a további szankciókat ne lehessen kiterjeszteni a Gazprombankra.

Az európai vásárlók helyzete érdemben nem változik, hiszen a megállapodott mennyiségek és árak változatlanok. Az igénylők nincsenek rákényszerítve az orosz jegybankot érintő, meglévő szankciók feloldására (és az ezzel járó konfliktusokra).

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑