Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 06. 28.

Orosz cégek ellen sürget EU-szankciókat a szíriai ellenzék

2016. 06. 28.

Az Oroszország szíriai harci tevékenységéhez hozzájáruló orosz cégek elleni európai uniós szankciókat sürgetett hétfőn Basma Kodmani, a Szaúd-Arábia támogatta szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) egyik tárgyalója.

Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott találkozója után Kodmani a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy célzott szankciókat sürgetnek olyan vállalatok ellen, amelyek a legitim damaszkuszi kormány megrendeléseinek.

A szankciók az EU politikájának részét alkotják, az ukrán válság esetében az unió élt is velük, és meg is hosszabbították őket – fejtette ki álláspontját a Kodmani.

Kodmani szerint az újabb szankciókkal nyomást lehetne gyakorolni Moszkvára, hogy változtasson Szíriával kapcsolatos politikáján.

A napokban jordániai feketepiacon találtak rá a szaúdi-amerikai pénzből vásárolt fegyverszállítmányra, amit elvileg a Szíriában tevékenykedő fegyveres csoportoknak szántak. De a CIA által lebonyolított szállítmányt a jordán titkosszolgálat tisztjei ellopták és saját hasznukra értékesítették.

Az Egyesült Államok és szövetségesei által támogatott, magukat mérsékelt ellenzéknek nevezett fegyveres csoportok vezetői is többségben egyből tovább adják a nekik szánt fegyvereket, ezt a nemzetközi diplomácia is tudja.  Ezáltal Washington, Rijád és Ankara is közvetlenül érintett lehet a Közel-Keleten tevékenykedő terrorszervezetek, mint például az Al-Kaida és az Iszlám Állam finanszírozásában.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑