Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2023. 01. 17.

Orosz kémfőnök: lehetséges egy újabb találkozó a CIA igazgatójával

2023. 01. 17.

A korábbi kapcsolatfelvétel érdemi volt, ezért lehetséges egy újabb találkozó William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával – közölte Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Az SZVR és a CIA első embere november 14-én Ankarában tartott két és fél órás megbeszélést, amelyet Nariskin tartalmasnak minősített – közölte az MTI.

“Volt időnk sok mindent elmondanunk egymásnak, tisztáznunk az álláspontokat” – mondta az orosz kémfőnök, hozzátéve, hogy lehetségesnek tart Burnsszel egy újabb találkozót, amelynek időpontjáról azonban még meg kell állapodni.

Nariskin ugyanakkor azzal vádolta “a kijevi rezsim tengerentúli urait”, hogy akadályozzák az elmozdulást az Ukrajna körüli helyzetben.

Azt állította, hogy amikor a Moszkva és Kijev közötti isztambuli tárgyalásokon tavaly tavasszal több kérdésben alapvető megállapodás született, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerinte azt mondta Ukrajnának: “Nem lesz semmilyen béketárgyalás, semmilyen béke, mi már több tízmilliárdot kifizettünk, belétek fektettünk, továbbra is pénzt és fegyvert fogunk belétek fektetni, a feladatotok pedig egyszerű: menjetek és harcoljatok”.

Közölte, hogy európai hivatali partnereivel is rendszeresen egyeztet telefonon, elsősorban Ukrajnával kapcsolatos témákról. A biztonsági szolgálatok közötti kapcsolattartásról és kommunikációs csatornákról további részletekbe nem bocsátkozott.
Az állította, hogy Oroszországnak bizonyos értelemben sikerült csökkentenie azt a veszélyt, hogy Ukrajna “piszkos bombát” hozzon létre.

“Lépéseink célja az volt, hogy megakadályozzuk az ukrán fél bizonyos munkálatait vagy szándékát (egy “piszkos bomba”) létrehozására, mi több, bevetésére” – mondta az SZVR-igazgató.

Nariskin “lehetetlennek” nevezte a Krím Ukrajna által követelt visszaszolgáltatását.

Más országokról szólva az orosz és az iráni szakszolgálatok együttműködését “összehangoltnak” és “perspektivikusnak” minősítette. A Moszkva és Peking közötti kapcsolatok szintjét pedig “példaértékűnek” nevezte, hozzátéve, hogy a felek között “nagy mennyiségű hírszerzési, műveleti és jelinformációs információcsere” zajlik.

Szergej Nariskin szerint Oroszország és Kína “meglehetősen határozott közös állásponton van mind az államközi kapcsolatok általános fejlődése”, mind a pedig világban zajló főbb globális események ügyében.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑