Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 03. 02.

Orosz légitámadások a Nuszra Front ellen Szíriában

2016. 03. 02.

Az Orosz Légierő kíméletlennek bizonyult kedden, mintegy 20 légi támadást indított különböző “dzsihadista” (értsd: vahhabita terrorista) csoportok ellen, mint a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida), Harakat Ahrar Al-Sham, Dzsund Al-Aksza (másik Al-Kaida frakció), Idleb tartomány nyugati részén.

A Szíriai Légvédelem egyik rangidős főtisztje szerint az Orosz Légierő figyelemre méltó pontossággal mért csapásokat Dzsizr Al-Shughurban (a környékbeli falvaknál), Kabaniban, AL-Szirminijahban és Zejzunban, likvidálva a Dzsabhat Al-Nuszra, a Dzsund Al-Aksza és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorista szervezetek számos fegyveresét.

A Szíria számos térségében életbe léptetett tűzszünetet követően az Orosz Légierő kifejezetten olyan körzetekre összpontosította a csapásait, ahol nagy mennyiségben koncentrálódnak vahhabita terroristák.

Miközben az orosz vadászbombázók tovább vadásznak a “dzsihadistákra”, csoportok mint a Dzsabhat Al-Nuszra, elhagytak több ellenőrző pontot, falut és várost Idleb tartományban, átengedve azokat a szövetségeseiknek a Harakat Ahrar Al-Sham és az FSA csoportjaiból.

Ahogy a Szíriai Arab Hadsereg megközelíti a stratégiai fekvésű Dzsizr Al-Shughur várost, az Orosz Légierő valószínűleg fokozni fogja a légi hadműveleteket az “iszlamista lázadók” által megszállt erősség felett azért, hogy gyengítse a védelmüket és támogassa a szíriai kormányerőket.

A Szíriai Köztársasági Gárda 15 kilométerre van a stratégiai várostól Idleb tartományban

Tavaly májusban a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály, 87. Dandára meglepetésre hamar visszavonult Dzsizr Al-Shughur városából a közeli Ghanijeh faluig, amelynek elsődleges oka az akkori magyarázatok szerint a légi támogatás hiánya volt.

A valóságban a Szíriai Fegyveres Erők nem voltak felkészülve a Dzsaish Al-Fatah terrorista szövetség múlt év tavaszán indított nagy méretű offenzívájára; ez nyilvánvalóan látszott az Idleb tartományból történt kényszerű visszavonulás során, amely másfél hónapos harcot követően történt meg.

Jisr-al-shughour

Öt hónappal később: az Orosz Légierő elkezdte az egész ország területére kiterjedő légi hadjáratát, hogy segítse a Szíriai Fegyveres Erőket a harctéri kezdeményezés visszaszerzésében.

Abban az időben még nem volt látható, hogy ezek a légi csapások sorsfordítónak bizonyulnak a háború menetében, amelyre szüksége volt a kormányerőknek, hogy nagy területeket szabadítsanak fel Aleppo és Lattakia tartományokban.

Jelen időben a Szíriai Fegyveres Erők majdnem teljesen visszafoglalták Lattakia tartomány területét, közötte számos falut, amelyek még néhány hónappal a nagy offenzíva előtt érinthetetlenek voltak számukra.

Csütörtökön a Szíriai Arab Hadsereg 103. Dandára (a Köztársasági Gárdából) és szövetségeseik teljesen ellenőrzésük alá vonták Ajn Al-Bajda falut, a délnyugati oldalról 15 kilométerre megközelítve Dzsizr Al-Shughurt.

Amire a hó elkezdett olvadni Lattakia tartomány északkeleti területén, a Szíriai Arab Hadsereg katonái elárasztották a Kurd-hegységet (Dzsabal Al-Akrad).

Ezek a katonák jelenleg arra készülnek, ami a Szíriai Arab Hadsereg látványos visszatérése lehet Dzsizr Al-Shughurba, miután kilenc hónappal ezelőtt elvesztették.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑