Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 02. 19.

Orosz repülővel fognak humanitárius segélyeket szállítani az ostromlott városokba

2016. 02. 19.

Orosz repülőgéppel fognak ENSZ-segélyeket légi úton eljuttatni az ostromgyűrűbe zárt városokba Szíriában – közölte az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egy szóvivője csütörtökön.

Az ENSZ-ügynökség tisztviselő közölték, a segélyeket az elkövetkező napokban juttatják el a nehezen megközelíthető területekre. A műveletek a kelet-szíriai Deir Ezzorra fognak koncentrálni, ahol több mint 200 ezer ember rekedt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ostromgyűrűjébe zárt városban.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a Svenska Dagbladet nevű svéd lapnak adott interjújában elmondta, az akciót az Egyesült Államok tízmillió dollárral támogatja.

Gerald Bourke WFP-szóvivő korábban azt közölte, hogy annak az orosz repülőgépnek a segítségét tervezik igénybe venni, amely egy, az ENSZ-szel szerződésben álló orosz cég tulajdonában van, és korábban a polgárháború dúlta Dél-Szudánba szállított segélyeket.

Oroszország januárban arról számolt be, hogy mintegy 22 tonna segélyszállítmányt juttatott el Deir ez-Zourba, ugyanakkor az nem tisztázott, hogy mit tartalmaztak a segélyszállítmányok, és kik kapták meg azokat.

Yacoub el Hillo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Szíriáért felelős humanitárius koordinátora szerdán közölte, öt ostromgyűrűbe zárt városba jutottak el segélykonvojok szerdán Szíriában, mintegy 100 ezer embernek szállítottak élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és oltóanyagot.

Staffan de Mistura korábban azt mondta, a szíriai ostromlott városokba az élelmiszert és létfontosságú cikkeket szállító művelet egy teszt az ENSZ számára, hogy képes-e a világszervezet eljuttatni a humanitárius segélyt, és próba a konfliktusban érintett felek számára, hogy kiderüljön, mennyire készek szavatolni a szállítmány eljuttatását, ahogy arról a németországi Münchenben a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) külügyminiszteri találkozóján megállapodtak.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) adatai szerint Szíriában mintegy 486 ezer ember él ostromgyűrűbe zárva, és 4,6 millióan vannak nehezen hozzáférhető területeken.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑