Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 09. 11.

Orosz szenátor a választásokba való beavatkozással vádolta meg az amerikai hadsereget

2022. 09. 11.

Először fordult elő, hogy az Egyesült Államoknak a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) beavatkozott az orosz választásokba oroszellenes propaganda terjesztésével – jelentette ki Andrej Klimov, az orosz parlamenti felsőház állami szuverenitás védelmével és az orosz belügyekbe való beavatkozás megelőzésével foglalkozó ideiglenes bizottságának vezetője vasárnap Moszkvában.

“Az oroszellenes propaganda továbbra is terjed a közösségi hálózatokon, egyebek között hamis fiókok segítségével. (.) Hogy ki csinálja ezt? Hagyományosan mindenki az amerikai külügyminisztériumot szokta megnevezi meg, de most már azt halásztuk ki, hogy a Középső Parancsnokság csinálja” – mondta Klimov az orosz Központi Választási Bizottság információs központjában.

“A Központi Parancsnokság (megjelenése) már egy új aspektusa annak a háborúnak, amelyet ellenünk folytatnak” – tette hozzá. Klimov szerint az oroszellenes propagandát rendszerint a közép-ázsiai, észak-afrikai és közel-keleti országokon keresztül terjesztik el az orosznyelvű közösségi hálózatokon.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke közölte, hogy levelet küldött a regionális választási bizottságoknak, amelyben azt javasolta, hogy legkorábban szerdán összegezzék a regionális vezetők és a törvényhozó gyűlések képviselői megválasztásának hivatalos eredményeit. Kérését azzal indokolta, hogy az illetékes testületek szeptember 14-ig “alaposan kivizsgálhatják” az összes beérkező panaszt és fellebbezést.

Pamfilova elmondta, hogy az alacsonyabb szintű választások esetében az illetékes bizottságok maguk határozzák meg az eredmények összesítésének időpontját.

Oroszországban péntektől vasárnapig regionális és helyhatósági választásokat tartottak, amelyek során egyebek között 14 regionális vezető személyéről közvetlenül és egyben pedig közvetve, hat régióban a regionális törvényhozás, 12 regionális székhelyen pedig a képviselőtestület összetételéről lehet voksolni. Moszkvában 146 képviselői tanács több mint 1500 képviselői helyének sorsa dőlt el. A választások a 85 régióból 82-t érintettek, több mint 45 millió ember volt jogosult szavazni személyesen vagy online. A választás fő napja és az urnazárás vasárnap volt.

A választásokkal kapcsolatban az orosz belügyminisztérium nyolc büntetőeljárást indított és 156 alkalommal állapított meg adminisztratív szabálysértést. A tárca szerint a választást befolyásolni képes esemény nem történt.
Az ukrajnai háború beárnyékolja a választásokat, a független jelöltekre nyomás nehezedik, azokat pedig, akik bírálták a háborút vagy hadsereget, eltiltották a részvételtől.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑