Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 12. 28.

Orosz-török megállapodás született a szíriai tűzszünetről

2016. 12. 28.

A Szíria északi részére benyomuló Törökország és a Szíriai Arab Hadsereget támogató Oroszország megállapodott az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet feltételeiről.

Ezt jelentette be szerdán meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az Anadolu török állami hírügynökség. A jelentés szerint Ankara és Moszkva azon fáradozik, hogy az általános fegyvernyugvás már szerda éjféltől életbe lépjen.

A javaslatot még a konfliktusban szemben álló felek elé kell terjeszteni. Az értesülést egyelőre nem erősítette meg a török külügyminisztérium. A két hete Aleppoban kötött fegyvernyugvás kiszélesítését előirányzó egyezségről annyit lehet tudni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly decemberben elfogadott, a szíriai békefolyamatot szabályozó, 2254. számú határozatán alapszik, a terrorszervezetekre nem vonatkozik, de arról nincs információ, hogy a megállapodás pontosan melyik csoportokat kezeli terrorszervezetként.

A tűzszüneti terv Szíria egész területére vonatkozik, ahol harcok folynak a Szíriai Arab Hadsereg és a fegyveres iszlamista szervezetek között.

A Szíriai Arab Hadsereg a múlt héten orosz támogatással visszafoglalták a második legfontosabb szíriai város, Aleppo egészét, ami a fegyveres konfliktus 2011-es kirobbanása óta Damaszkusz legnagyobb sikereként értékelhető.

Az idézett források szerint ha sikerül betartatni a fegyvernyugvást, akkor Oroszország, Irán és Törökország vezetésével megkezdődnek a korábban beharangozott béketárgyalások a kazah fővárosban, Asztanában.

Kadri Dzsamil, az egyik szíriai ellenzéki csoport vezetője korábban közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy az asztanai tárgyalásokat várhatóan január második felében tartják. Ezt követően február 8-án Genfben folytatódnak a tárgyalások Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja vezetésével.

Az elmúlt napokban intenzív egyeztetések folytak telefonon Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter között a szíriai helyzetről és a szíriai ellenzék és a kormány képviselői között Asztanában tartandó tárgyalásokról. Cavusoglu tárgyalt a szíriai felek közötti megbeszélésekről iráni hivatali kollégájával, Mohammad Javad Zarif is. Lavrov kedden azt közölte, hogy a szíriai kormány az ellenzékkel egyeztet egy lehetséges béketárgyalás előkészületeiről. A Szaúd-Arábia támogatását élvező és a szíriai ellenzéki csoportok egy részét támogató Tárgyalási Főbizottság (HNC) azonban azt mondta: nincs tudomása ilyen egyeztetésekről, viszont támogatna egytűzszünetet.

Egy hete Lavrov, Cavusoglu és Zaríf háromoldalú megbeszélést folytatott Moszkvában és végül közös nyilatkozatot tett arról, hogy mindhárom ország támogatja Szíria területi épségének fenntartását, és egyben kész elősegíteni a szíriai kormány és iszlamisták közötti kiegyezést a béketárgyalások garantálásának és a megállapodási tervezet kidolgozásának elősegítése révén.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑