Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Oroszország

2022. 10. 11.

Oroszország átirányítja szénszállításait Európából Ázsiába

2022. 10. 11.

Az orosz szénszállítók máshová terelik a kereskedelmi forgalmat, miután az EU felfüggesztette a szénvásárlást az országtól – írta Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes az Energy Policy című folyóiratban hétfőn megjelent cikkében.

“Fontolóra veszik az ázsiai-csendes-óceáni országokba irányuló szállítások növelésének lehetőségét, az európai piacról származó mennyiségek egy része vasúton a keleti kikötőkbe és határátkelőhelyekre küldhető” – írta Novak, hozzátéve: “Így mintegy 25 millió tonnát lehet átirányítani nyugatról keletre, többek között az Azov-fekete-tengeri medence kikötőin keresztül”.

Hozzátette, hogy az orosz kormány a közlekedési minisztériummal együtt azon fog dolgozni, hogy növelje a vasúti kapacitást a Távol-Keleten és a tengeri szállítás elérhetőségét, valamint arra fog törekedni, hogy felgyorsítsa a szénkikötői terminálok fejlesztését az ígéretes exportirányokban. Arra is törekedni fog, hogy csökkentse a szállítási költségeket és időt.

A Novak által idézett Szövetségi Vámszolgálat adatai szerint Oroszország tavaly 46,8 millió tonna fekete szenet és 3,6 millió tonna kokszszenet exportált az EU-ba, ami a blokk teljes importjának mintegy 35%-át tette ki. Jelezte, hogy az elmúlt tíz évben ez az arány jelentősen nőtt, és annak ellenére, hogy az EU országai deklaráltan csökkentették az orosz energiahordozóktól való függőségüket, valójában csak növelték azt.

“Ezért ma a fogyasztók mind az EU-ban, mind más országokban arra kényszerülnek, hogy sürgősen új szénszállítók után nézzenek, ami felborítja a meglévő egyensúlyt és tartós ellátási láncokat szakít meg, ami a szállítással kapcsolatos pénzügyi többletköltségekhez, a kereslet növekedéséhez, piaci káoszhoz és az árak emelkedéséhez vezet” – jegyezte meg Novak a cikkében, amelynek címe: “A szénipar a XXI. században: Hanyatlás vagy reneszánsz”.

Az EU augusztus 10-től megtiltotta az orosz szénimportot a Moszkva elleni, áprilisban bejelentett szankciócsomag részeként. Az uniós vállalatoknak megtiltották, hogy biztosítási és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz szén szállítására, nemcsak a blokk országaiba, hanem az egész világon.

A 27 országot tömörítő unió szénimportja nagymértékben függött Oroszországtól, a legnagyobb vásárlók Németország, Lengyelország és Hollandia voltak.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy az orosz szénimport tilalma tovább terheli az energiaellátást, és arra kényszeríti az európai fogyasztókat, hogy máshol keressenek energiát a téli várható energiahiány idején.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑