Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 08. 05.

Oroszország: az USA által támogatott fegyveresek “állatok”

2016. 08. 05.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője élesen bírálta a Szíriában a polgári lakosság ellen mérges gázt bevető takfiri militáns csoportoknak támogatást nyújtó Egyesült Államokat, “állatokként” írva le a militánsokat, számolt be a Press TV.

“Az Egyesült Államok támogatja ezeket az állatokat, aki mérges gázt vetettek be a polgári lakosság ellen”, írta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy a közösségi médiában tett nyilatkozatban csütörtökön.

Hozzátette: “Sajnos nem ez az egyetlen tragédia, amely mögött a Washington által támogatott ’mérsékeltek’ állnak.

Zakharova közleményében a keddi vegyi támadásra utalt, mely során Aleppó régi városrészének lakóövezetét az USA által támogatott takfiri fegyveresek vegyi anyagot tartalmazó tüzérségi lövedékekkel bombáztak.

Legalább hét ember meghalt és 20 másik tartós sérüléseket szenvedett a támadásban.

Szergej Kuralenko altábornagy, az Orosz Megbékélési Központ igazgatója elmondta, hogy Moszkva egy nappal a támadást megelőzően figyelmeztette Washingtont, hogy az USA által támogatott ‘mérsékelt’ militáns csoport vegyi anyagot tartalmazó aknagránátokat használ.

Az orosz diplomata továbbá a Nour al-Din al Zinki terrorista alakulatot nevezte meg felelősnek a közelmúltban, Aleppó Salaheddine kerületében elkövetett vegyi támadásért.

A militáns csoport tagjai nemrégiben Abdullah al-Tayseer Issa nevű 12 éves palesztin fiút fejezték le Észak-Aleppóban.

A terroristák kezdetben azt állították egy videóban, hogy a gyermek a szíriai kormány oldalán harcolt Aleppóban, később kiderült, hogy az elrabolt áldozat egy szegény családból származó palesztin menekült volt.

Zakharova azzal is vádolta az amerikai légierőt, hogy válogatás nélkül bombázza Ghandour városának lakott részeit, ami több mint 23 kilométer messze fekszik az erőszak sújtotta Manbij várostól, és amely során július 28-án legalább 28 ember, köztük hét gyermek vesztette életét, valamint több tucat másik tartós sérüléseket szenvedett.

“Ha a nyugati kollégák és legfőképp Washington megint mindent megtesznek, hogy ne vegyék észre ezeket a tényeket, akkor bármelyen egyeztetésük a Szíriában lévő vérontás felszámolásáról egyszerűen abszurddá válik”, mutatott rá az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az USA vezette koalíció 2014. szeptember óta folytat Szíriában légitámadásokat, állításuk szerint a Daes (ISIL, ISIS) takfiri terroristák ellen, Damaszkusz vagy ENSZ bármiféle engedélye nélkül.

A koalíciót már többször vádolták azzal, hogy civileket vesz célba és gyilkol meg, továbbá az általa deklarált célkitűzésében, azaz a Daes megsemmisítésében sem ért el számottevő eredményt.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑