Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 10. 21.

Oroszország és Kazahsztán osztoznak a Kaszpi tenger nyersolaján

2015. 10. 21.

Vlagyimir Putyin és Kazahsztán elnöke Nurszultán Nazarbajev egyezményt írtak alá, amiben megállapodnak egy közös olajkitermelő fejlesztésében a Kaszpi tengeren.

„Mi (Oroszország és Kazahsztán) nagy terveket szövünk a közös olajkitermelések céljából a Kaszpi tengeren”–  mondta Putyin egy találkozó utáni interjúban megemlítve azt is, hogy Oroszország tranzitja Kazahsztán olajának a külföldi piacokon.

Jurij Usakov elnöki tanácsadó elmondta, hogy a dokumentumok az északi Kaszpi tenger olajkitermelését szabályozzák.

Putyin és Nazarbajev azt is megtárgyalták hogyan tudnak együttműködni az Eurázsiai gazdasági unión belül.

Putyin szerint mindkét ország gazdasága nehéz időkön megy keresztül, de a két ország közötti kereskedelem növekszik a rubelt illetve. Putyin szerint 6000 orosz cég működik Kazahsztánban.

Nazarbajev szerint Oroszország egy közeli és megbízható szomszéd és az Eurázsiai Gazdasági Unió világszerte növeli az elismerést. Az Eurázsiai Gazdasági Unió egy Oroszország vezette kereskedelmi blokk 2015-ben alakult meg az Orosz Vám Unió alapján Oroszország Kazahsztán és Fehéroroszország közreműködésével, és a következő országok a tagjai: Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán Tádzsikisztán eddig csak tagjelölt államként működik együtt.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑