Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 05. 26.

Oroszország hadászati bombázókat telepített szíriai támaszpontjára

2021. 05. 26.

Oroszország nukleáris fegyverek hordozására alkalmas hadászati bombázó repülőgépeket telepített a szíriai Hmeimimben működő támaszpontjára gyakorló feladatokra – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A három Tu-22M3 (NATO-kódnevén Backfire C) típusú bombázó már megérkezett a Latakia tartománybeli bázisra, amely az orosz katonai műveletek központjaként szolgál a közel-keleti országban.

Megfigyelők szerint ez tovább erősítheti Moszkva katonai jelenlétét a Földközi-tenger térségében.

Az orosz tárca arról számolt be, hogy a több mint ötezer kilométer hatótávolságú bombázók gyakorló feladatokat fognak végezni a Földközi-tenger felett. Hozzátette, hogy fogadásukra kiszélesítették a le- és felszállópályát, illetve egy másikat felújítottak.

Az AP amerikai hírügynökség arra emlékeztet, hogy a hidegháború óta Moszkva először állomásoztat nehézbombázókat a térségben. Becslések szerint az orosz légierő nagyjából hatvan Tu-22M3-ast tart hadrendben, közülük néhány oroszországi támaszpontokról indulva légicsapásokat mért a szíriai iszlamista fegyveres csoportokra.

Oroszország haditengerészeti bázissal is rendelkezik Szíriában, Tartúsz kikötőjében. Ez az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül.

Oroszország 2015 szeptemberében katonai erővel támogatta meg  Szíriai Arab Hadsereget az iszlamisták köztünk az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokban.

A szíriai katonák sikeresen felszabadították az ország 70%-át.

Északon a török hadsereg és a velük szövetséges iszlamista csoportok uralnak kisebb területet, illetve az amerikai és kurd erők szállták meg az Eufráteszen túli kőoljaban és gabonaföldekben gazdag térséget.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑