Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2019. 01. 03.

Oroszországban kémkedés miatt letartóztattak egy amerikai állampolgárt

2019. 01. 03.

Az orosz nemzetbiztonsági szolgálatok letartóztattak egy amerikai állampolgárt kémkedésért. Az orosz FSZB december 28-án letartóztatott egy amerikai állampolgárt akit kémkedéssel gyanúsítanak. Paul Whelant Moszkvában tartóztatták le miközben kémtevékenységet végzett.

,,Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nyomozati osztálya eljárást folytat egy amerikai állampolgár ellen az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyve 276-os cikkelyének megsértése miatt. Az eljárás folyamatban van.,,

A büntető törvénykönyv 276-os cikkelye a kémkedés, mely bűncselekményért 10 és 20 év közötti börtönbüntetés szabható ki. A letartóztatásról az orosz külügyminisztérium értesítette az amerikai kormányt és a Genfi Egyezmény értelmében az előzetes letartóztatásban lévő személy igénybe veheti az amerikai konzul segítségét.

Alexander Mikhailov vezérőrnagy, az FSZB nyugállományú tisztje az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a letartóztatás jól mutatja az orosz kémelhárítás hatékonyságát. Az üggyel kapcsolatban azonban várják az amerikaiak reakcióját.

,,Most pedig várjuk az Egyesült Államok válaszát. Az biztos, hogy elkezdődik a síránkozás az állampolgáruk jogainak megsértése miatt. Azonban ha a kémelhárításnak nem lennének szilárd bizonyítékai, akkor ezt az információt nem hozták volna nyilvánosságra.,,

A két ország titkosszolgálatai közötti feszültség azonban még eddig sohasem vezetett nyílt konfrontációhoz a két fél között. December elején az amerikaiak is hasonló ügybe keveredtek. Egy Maria Butina nevű orosz állampolgárt az Egyesült Államok bírósága bűnösnek találta összeesküvés bűncselekménye miatt. A vád szerint az elítélt együttműködött egy vezető orosz hivatalnokkal különböző amerikai konzervatív csoportok és politikusok befolyásolása céljából.

Maria Butina azonban lobbista volt az Egyesült Államokban és nem csinált mást, mint a többi hasonló izraeli és szaúd arábiai lobbista, akik üzleti tevékenységet folytatnak egy idegen ország ügynökeként. A 30 éves orosz hölgy állítólag az Egyesült Államok politikáját szerette volna befolyásolni a 2016-os választások idején, mint külföldi ügynök. Tettéért maximum 5 év börtönbüntetést kaphat.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, South Front

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑