Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 12. 31.

Oroszország két atomreaktor építését kezdi meg a jövő héten Iránban

2015. 12. 31.

Oroszország két atomreaktor építését kezdi meg a héten Iránban – jelentette be az Iráni Atomenergia-hivatal vezetője. Egyelőre bizonytalan, hogy hol épülnek az új reaktorok, de Teherán és Moszkva tavaly abban állapodott meg, hogy Oroszország az Irán déli részén fekvő busehri erőműben épít két új reaktort.

A megállapodás ugyanakkor négy további reaktorra is szól. Ezek helyszínét az egyezség nem nevesíti, Teheránnak kell eldöntenie, hol épüljenek meg az új áramtermelő kapacitások.

Irán öt hónappal ezelőtt állapodott meg a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjáról. Az egyezség korlátozza, hogy Irán milyen nukleáris tevékenységeket folytathat, főleg az urándúsításra vonatkozik annak érdekében, hogy az iszlám köztársaság ne tudjon olyan hasadóanyagot előállítani, amelyből nukleáris fegyvert készíthetne. A polgári célú atomenergia-előállítást viszont a nagyhatalmakkal és Németországgal kötött megállapodás nem korlátozza.

A földgázban és kőolajban gazdag arab ország diverzifikálni szeretné energiaellátását, ezért idővel 20 darab ezer megawattos atomreaktort szeretne üzembe helyezni. Az IRNA iráni hírügynökség arról is beszámolt, hogy Irán és Oroszország monetáris megállapodást is köt, hogy az iráni rialt egyszerűbben lehessen rubelre váltani, amitől a kereskedelem fellendülését remélik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑