Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 10. 20.

Oroszország megállított egy izraeli vadászgépet Libanon felett

2015. 10. 20.

Az orosz hadierők figyelmeztették Izraelt, hogy orosz ellenőrzés alatt álló légtérbe  léptek be.

Az izraeli vadászgépek légsértést követtek el a libanoni szíriai határon, de visszafordultak az orosz hadierők figyelmeztetésére jelentette egy libanoni hírportál az As Safir.

A jelentések rögtön azon a napon jöttek miután Izrael és Oroszország létrehoztak egy úgynevezett „hotline”-t annak az érdekében, hogy koordinálhassák a környékbeli tevékenységeket.

A Safir média portál libanoni diplomatákat idézett, akik tudtak az esetről és beszámoltak arról, hogy ez a figyelmeztetés azután jött miután az oroszok két héttel ezelőtt egy az Izraeli Légvédelem repülőgépét azonosították amint az oroszok által ellenőrzött légtérben közlekedett.

Az orosz légierő azonnal elállta az izraeli légjárművek útját amint azok az Észak Libanonban található Akkar régió felett repültek el. Oroszország azonnal figyelmeztette Izraelt, hogy bármilyen nemű szír légtérsértés tűznyitásra adhat okot és a le fogják lőni a légteret megsértő vadászgépeket.

A Hezbollahhoz kapcsolódó újság szerint az izraeliek a figyelmeztetés után azonnal visszafordultak és megváltoztatták az irányukat.

A jelentés szerint az orosz üzenet arra utasította az izraeli katonákat, hogy tartsák távol magukat a szír légtértől.

Libanoni tisztviselők szerint Izrael napi rendszerességgel sérti meg a libanoni légteret Észak Libanon felett körözve az Akkar régió felett kémkedés céljából, majd onnan Szíriába is behatoltak illegálisan.

Az újság idézetei szerint a cél az volt, hogy megfigyeljék a hajókat Tartus kikötőjénél és a Lattika repülőteret.  Az izraeliek a ki és be repülő légiközlekedés után kémkedett attól tartva, hogy a Hezbollahoz fegyverszállítmányok jutnak el.

Egy libanoni hivatalnok szerint a hadsereg többször is észrevette, hogy az izraeliek a figyelmeztetés ellenére is sorozatosan megsértik a libanoni légteret.

Orientalista.hu – L. Gyula (ynetnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑