Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 02. 14.

Oroszország nem telepíti át nagykövetségét Jeruzsálembe

2019. 02. 14.

Oroszország visszautasította nagykövetségének áthelyezését Jeruzsálembe, annak ellenére, hogy a város nyugati részét már elismerte Izrael fővárosaként. Ezt tegnap jelentette be Oroszország izraeli nagykövete Anatoly Viktorov a TASS orosz hírügynökségnek.

Az orosz nagykövet szerint Jeruzsálem kérdésében szem előtt kell tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Ezek a döntések pedig ellentétesek azzal amit Izrael a Szent Várossal kapcsolatban cselekszik.

Az ENSZ megosztási terve 1947-ben Jeruzsálemet egy elkülönített területnek nyilvánította, melyet nemzetközi igazgatás alá rendeltek. A zsidó militarista csoportok azonban átvették a város nyugati része felett az ellenőrzést az 1948-as háború során. Az 1967-es ,,hat napos háború,, során pedig elfoglalták a város keleti felét is.

Oroszország döntése zavart okozott az izraeli vezetők közöt, hiszen Moszkva korábban már elismerte Jeruzsálem nyugati felét Izrael fővárosának. 2017-ben az orosz külügyminisztérium egy nyilatkozatot adott ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország Nyugat-Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. És ma is ügyelnek arra, hogy ne a város egészét tekintsék fővárosnak.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (The palestine chronicle)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑