Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 11. 28.

Oroszország szárazföldi csapatokat vetett be Szíriában?!

2015. 11. 28.

A német hírmagazin szombati, digitális formátumban péntek este kiadott számában közölt beszámoló szerint nagyjából kétezer orosz katona harcol Szíriában a legitim kormány erőivel, a Szíriai Arab Hadsereggel és különböző önkéntes milíciákkal együtt.

Eddig két orosz katona esett el, egész pontosan a katonai hírszerzés (GRU) 22. számú különleges alakulatának – Specnaz brigádjának – két tagja. Az egység állomáshelye Rosztov térségében van, ott is temették el őket november 12-én – írta a Der Spiegel, megjegyezve, hogy az orosz sajtó nem adhatott hírt a temetésekről, mert Vlagyimir Putyin elnök egy májusi rendelete értelmében titkosak a békeidőbeli katonai veszteségekre vonatkozó adatok.- közölte az MTI.

A Der Spiegel szerint egyebek között orosz katonák által közösségi oldalakon megosztott szelfikből és sok egyéb jelből lehet következtetni arra, hogy az orosz katonai jelenlét Szíria földjén nem korlátozódik a latakiai légi támaszpontra és a tartuszi haditengerészeti bázisra.

Például a Sana hivatalos szíriai hírügynökség november 7-én közzétett a Homsz térségében zajló harcokról egy videofelvételt, amelyen látható több Msta-B típusú, orosz gyártmányú tarack, ilyen fegyvert pedig Oroszország soha nem szállított a szíriai hadseregnek.

A moszkvai vezetés állítása szerint Oroszország csak légicsapásokkal támogatja a damaszkuszi erőket. A légitámadások szeptember 30-án kezdődtek. Több nyugati és arab ország szövetsége már több mint egy éve támadja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásait az arab országban, átütő siker nélkül.

Moszkva és az Egyesült Államok vezette nyugati szövetség között mély nézetkülönbségek vannak Bashar Al-Assad jövőjét és szíriai kormányhadseregnek a IÁ elleni harcban való részvételét illetően.

Az egységes szövetség létrejöttét tovább nehezíti a Moszkva és Ankara között kialakult válság, amelyet az váltott ki, hogy a török légierő kedden a szíriai határ közelében lelőtt egy szíriai bevetésről visszatérő orosz vadászbombázót. Ankara szerint az Sz-24 megsértette a török légteret, Moszkva viszont ezt tagadja.

Orientalista.hu  

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑