Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 11.

Oroszország tűzszünetet javasol Szíriában

2016. 02. 11.

Újfent folytatódnak a szíriai béketárgyalások, most éppen Münchenben, nem túl sok eredménnyel, nem túl nagy reménységekkel. Eddig egyetlen használható, épkézláb ötlet hangzott el, melyet Oroszország javasolt.

A javaslat alapján március 1-től tűzszünet lépne érvénybe Szíriában, melyet természetesen tárgyalások követnének, majd választások, melyeket a jelenlegi elnök, Bashar al-Assad és kormánya több, mint valószínű, hogy toronymagasan nyerne.

Ugyanakkor, a nyugati világ visszautasítja a javaslatot, ők nem akarnak fegyverszünetet. Amerika képviselői az orosz felvetésre a régi, jól ismert váddal válaszoltak: hogy Oroszország civil célpontokat is támad a kormányerőknek segítségként nyújtott légicsapásai során. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője ezt visszautasította, rámutatva, hogy semmilyen kézzelfogható bizonyítéka nincs a nyugati koalíciónak, mely ezeket az állításokat igazolhatná.

A nyugati média mindeközben újra támadásba lendült: most éppen Aleppó miatt megy a hiszti, ugyanis, ahogy a kormányerők foglalják vissza a várost, a „mérsékelt” ellenzék támogatói tízezrével menekülnek Törökország felé.

Amiről viszont nem beszélnek, az az érem másik, sötétebb oldala: mégpedig az, hogy a szíriai „ellenzék” és támogatóinak tevékenysége miatt a városból 1 700 000 ember kényszerült elmenekülni, ugyanis az Amerika és Szaúd-Arábia által is támogatott Assad-ellenes milíciák válogatott kegyetlenséggel mészárolták le a keresztény, síita alavita és jazidi lakosságot – most meg, hogy szorul a nyakuk körül a hurok, azonnal indulnának tömegesen Európa felé, exportálva ezzel azt a terrorizmust, amiből kóstolót kaphattunk a párizsi merényletsorozat, valamint a kölni szilveszter idején…

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑