Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 12. 01.

Oroszország új légi bázist tervez Szíriában

2015. 12. 01.

Oroszország,  új légibázist tervez Szíria Homsz tartományának dél-keleti részére. – közölte a bejrúti székhelyű, de kuvaiti érdekeltségű Al-Rai Aam médiacsoport.

A Bejrútból irányított kuvaiti napilap, online és televíziós média szerint Oroszország bővíteni akarja a katonai erejét Szíriában. Az Al-Rai jelentése szerint hétfőn reggel egy orosz hírszerző csoport lenne telepítve a dél-kelet Homsztól 35 kilométerre lévő Al-Shayrat légi bázisra.

Az Al-Shayrat légi támaszpont 45 repülő hangárnak ad otthont, melyek mind olyan védelemmel vannak ellátva, hogy megelőzzenek bármilyen nemű kárt vagy rakéta támadást. A napilap damaszkuszi forrásokra hivatkozott, aki a 4+1 katonai koalíció közös hadműveleti termében nyilatkozott az újságnak. A 4+1 koalíció tagjai Oroszország, Irak, Irán, Szíria és a libanoni ellenállás a Hezbollah.

A forrás szerint egy három kilométeres kifutópálya áll a rendelkezésre, amit mérnökök készítenek elő a használatra.

Oroszország jelenleg a Lattakia repülőtérhez közeli Hmeimim légi bázisról folytatja a légicsapásait, ahol körülbelül 50 repülő van telepítve a nyár vége óta.

A riport szerint Moszkva szeretné, ha a Hezbollah, az Iráni forradalmi Gárda és az Iraki milíciák együtt harcolnának Bashar al Assad szíriai elnök által vezett Szíriai Arab Hadsereg oldalán, hogy visszafoglalják az ISIS terror szervezet által elfoglalt Qaryatayn és Palmyra városát, mindkét város az Al Shayrat légi bázis közelében helyezkedik el.

Homsz tavaly augusztusban került az ISIS uralma alá, hónapokkal a Palmyra város elleni csata után, amelyet úgyszintén az ellenőrzése alatt tart a terrorszervezet.

A forrás szerint a földi hadműveletek akkor kezdődnek meg Palmyra környékén mikor a közös haderők elérik a város határait.

A jelentés szerint Oroszország 100 repülőgép betelepítését ígérte a közeljövőben, hogy a közös gyalogsági haderők igényei teljesüljenek.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑