Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 01. 23.

Oroszország új megbékélési központot nyit Szíriában (videó)

2017. 01. 23.

Mindeddig 1140 lakott település csatlakozott Szíriában a közösségek vezetői által aláírt megbékélési egyezményekhez. A tűzszünetet elfogadó fegyveres csoportok száma 104 maradt.

Az orosz kormány egy új megbékélési központot fog létrehozni, hogy felügyelni tudja a gyorsan növekvő számú béketárgyalásokat a szíriai kormány és ellenzéki fegyveres csoportok között.

Az USA vezette koalícióval kötött megállapodás szerint az Oroszország által kezdeményezett megbékélési központ a Hmeimim légi támaszponton, Lattakia tartományban fog létrejönni és február 23-án kezdi el működését. A központ a kormány és a fegyveres csoportok által felvetett témákat és problémákat fogja kezelni, előkészíteni és formába önteni küszöbön álló béke megállapodást. Ezenkívül a konfliktus zónákba irányuló humanitárius missziók megszervezője lesz.

A jelenleg működő orosz megfigyelő és békéltető központ azt jelentette, hogy megnövekedett a békefolyamathoz csatlakozó helységek száma, amióta december 29-én életbe lépett a tűzszünet. Kevesebb, mint egy hónap alatt 1140 helység írta alá hozzájáruló nyilatkozatát az ellenségeskedés megszüntetése egyezményhez, valamint magukat a “Szabad Szír Hadsereghez” (FSA) tartozónak valló 104 fegyveres csoport.

“Tárgyalások zajlanak az elleségeskedések megszüntetése egyezményhez történő csatlakozásról fegyveres csportok harctéri parancsnokaival Aleppo, Hama, Homsz és Kunejtra tartományokban.” – áll az orosz béke megfigyelő központ múlt héten kiadott közleményében.

Több mint 60 ezer fős erő, kormányzati és ellenzéki oldalról egyaránt, támogatta az ideiglenes tűzszünetet. Ez pozitív fejleményre utal azzal kapcsolatban, hogy véget lehet vetni a majdnem hat éve zajló konfliktusnak, amely lerombolta Szíriát.

Eltekintve attól, hogy országrészek váltak romhalmazzá, a háború a szíriai lakosság millióit űzte el lakóhelyéről és majdnem 500 ezer emberrel végzett. Miközben a humanitárius missziók ideiglenesen szüneteltek a múlt héten, különleges központok nyíltak Kelet-Aleppoban, hogy élelmiszerrel és más fontos cikkekkel lássák el a nélkülöző lakosságot.

Oroszország és Törökország kezdeményezésére, a béke megfigyelő központ azonban kitért arra, hogy a tűzszüneti egyezmény nem vonatkozik az “Iszlám Állam” nevű terrorszervezetre. Az orosz kormány folytatja a kíméletlen légi hadjáratot az ISIS megszállása alatt álló területeken, lebombázva a táboraikat, lőszerraktáraikat és más létesítményeiket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (geopolmonitor.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑