Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Gazdaság

2015. 07. 12.

Oroszországba vándorol a szaúdi tőke

2015. 07. 12.

A Közvetlen Orosz Befektetési Alap és a Szaúdi Köz-befektetési Alap megállapodott arról, hogy összesen 565 milliárd rubel értékben új befektetéseket kezd Oroszországban, és lefektetik egy új nemzetközi együttműködés alapjait.

Kirill Dmitrijev, az orosz befektetési alap vezetője a Ria Novosztyinak nyilatkozva elmondta, hogy a szaúdi befektetőkkel kötött megállapodás egy hosszú távú együttműködés megalapozását jelenti, melynek részeként nem csak Oroszországba hozzák a szaúdi tőkét, de folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a világ más országaiban milyen téren tudnak tovább közös befektetéseket intézni.

Dmitrijev nyilatkozata szerint a szaúdi alap első lépésként 565 milliárd rubel értékben fog befektetéseket kezdeni Oroszországban, amit 4-5 év leforgása alatt tesznek meg, az első tranzakcióra azonban már 2-3 hónapon beül sor kerül. Az alaphoz később csatlakoznak befektetők az Egyesült Arab Emírségekből is. A tervek szerint a szaúdiak még idén 10 különböző közös projektben fognak részt venni, elsősorban a mezőgazdaság, gyógyászat, logisztika és ingatlanpiac terén. Dmitrijev elmondása szerint ez az eddigi legnagyobb együttműködés, amivel az orosz befektetési alap külföldi befektetőket hoz az országba.

Az alap korábban mintegy 320 milliárd rubel értékben kötött hasonló megállapodást az Egyesült Arab Emírségekkel. Az orosz befektetési alap vezetője szerint a szaúdiak hosszú távú stratégiai együttműködésben érdekeltek, és a közeljövőben újabb megállapodások köttetnek majd. Alekszandr Ivlev befektetési szakértő szerint ez jelentős mértékben stabilizálhatja az orosz piacot még a jelenlegi, geopolitikailag igen nehéz helyzetben is.

A szaúdiak elsősorban olyan téren fognak befektetéseket intézni, ami az orosz kormány számára is prioritás. Ennek részeként a szaúdi befektetők pénzéből olyan projekteket valósítanak meg, melynek eredményeként javul az egészségügy helyzete, csökkennek az élelmiszerárak, és hosszú távon jelenleg igen drága gyógyszerek is megfizethetőbbé válnak. A két kormány ezen felül tervez befektetéseket a high-tech iparág támogatására és kiterjedt infrastruktúra projektek megvalósítására is. Miközben a szaúdi vagyonok olyan helyre vándorolnak, ami az orosz kormány számára is prioritás, ez a jelentős tőkemozgás kiterjedt változások előszelét jelenti Szaúd-Arábia részéről.

Az új együttműködés ugyanis azt jelenti, hogy a szaúdi elit nem valamilyen nyugati országban tárolja magánvagyonait, hanem olyan helyen kamatoztatja azt, ahol a nyugati elitnek nincs döntési vagy beavatkozási képessége (pl. nem tudják lefoglalni). Ez az ország külpolitikájának radikális és tartós változását vetíti előre – olyan változásokat, ami miatt szaúdi pénzembereknek már veszélyes lenne nyugati országokban tárolniuk magánvagyonuk nagy részét. Az ehhez hasonló együttműködések olyan változást vetítenek előre a térségi politikában, ahol a szaúdi elit várhatóan egyre több téren fog nyíltan szembemenni az amerikai külpolitikai törekvésekkel, emiatt szükségessé vált vagyonaik egy részének átmentése a rivális nagyhatalom pénzügyi központjaiba.

Orientalista.hu – (Forrás: Hidfo.ru)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑