Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2022. 10. 15.

Oroszországtól kér segítséget a palesztin elnök

2022. 10. 15.

Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélésén elutasította a kizárólagos amerikai közvetítő szerepet az izraeli-palesztin konfliktusban.

A két vezető az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) keretében találkozott Kazahsztán fővárosában, Asztanában. Putyin több kétoldalú megbeszélést folytatott, többek között Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Katar vezetőivel.

Abbász szerint az amerikai közvetítés csak az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta közel-keleti kvartett keretében fogadható el.

Abbász hivatalának közleménye nem említette, hogy a tárgyaláson szóba került volna az ukrajnai orosz hadművelet.

Az Egyesült Államok az utóbbi időben kevesebb figyelmet fordított a közel-keleti viszály rendezésére más sürgető globális kihívások, főként az ukrajnai konfliktus, Kína és a gazdasági problémák miatt.

A palesztinok bizalmatlanságát tovább mélyítette, hogy az amerikai nagykövetséget Donald Trump elnöksége idején Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezték át, és Washington megszüntette az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) támogatását.

Ez utóbbit a hivatalban lévő Joe Biden elnök visszaállította ugyan, a nagykövetség helyén azonban nem változtatott. Biden nem próbálkozott a béketárgyalások újraindításával, ehelyett szerényebb célokat követ, mint például a palesztin gazdaság erősítése.

Izrael és a palesztinok több mint egy évtizede nem folytattak tartalmi béketárgyalásokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑