Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2018. 07. 05.

Ősi keresztény templomok rejtőznek Szaúd-Arábia sivatagában

2018. 07. 05.

A vahabita királyság területén több tucat ősi keresztény emlékhely maradt fenn, a a szaúdi monarchia viszont titkolja és szigorúan elzárva tarja a keresztény emlékhelyeket a világ elől.

Kevesen tudják, hogy 1400 évvel ezelőtt virágzott a kereszténység az Arab félszigeten. Az asszír és szír keresztény misszióknak köszönhetően a IV. század végére gyakorlatilag a félsziget lakosságának nagy része valamelyik keleti keresztény egyházhoz tartozott.

A legerősebb és legelterjedtebb egyház a asszír keleti más néven a Nesztoriánus Egyház volt aminek szerzetesei több száz kolostort templomot építettek a Perzsa öböl mindkét oldalán.

A Jubaili templomot is valószínűleg asszír papok építhették valamikor a IV. század közepén. A templom Szaúd-Arábia legépebben megmaradt ősi keresztény emlékhelye. A templom romjainak nagy része még mindig a homok alatt rejtőzik.

Az Al-Damam várostól északra fekvő Al-Jubaili sivatagban levő keresztény templomot 1980-ban fedezték fel szaúdi autóversenyzők, miközben a homokban elakadt autójukat próbálták meg kiásni.

A vahabita királyság területén több tucat keresztény emlékhely létezik, de a monarchia titkolja és szigorúan elzárva tartja az emberek elől minden olyan emlékhelyet ami nem muszlim.

A szaúdi vezetés lezárta a területet és megtiltotta a belépés a Jubail templom romjaihoz. Az internetre mégis felkerült néhány fénylép az 1600 éves templom maradványairól.

.

Az Asszír Keleti Egyház (Nesztoriánus) az iszlám térhódítás ellenére több száz éven keresztül képes volt megőrizni a közösségeit a térségben és a lakosság többségét a keresztények alkották. A muszlim térhódítás az évszázadok alatt fokozatosan kiszorította a keresztény egyházakat egészen a IX. század elejéig amikor is,végleg eltűnt a kereszténység a félszigetről és teljesen átvette a helyét az iszlám vallás.

S4C.news – Kassab Adonis 

Fotók: farahe.wordpress.com

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑